Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Зруйнований будинок на вулиці Лобановського у Києві. Фото: В. Кличко

Європейський Союз планує створити трастовий фонд для фінансування відновлення України після війни. Державам-членам ЄС повідомили, що вони повинні сплатити основну частину витрат, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Наразі Європейська комісія працює над інструментом у межах ЄС, орієнтованим на довгострокові потреби України, оскільки блок планує сплатити більшу частину витрат.

Фонд буде створено за зразком Фонду відновлення після коронавірусу для держав-членів. Гроші виділятимуться на інвестиції та реформи за погодженням з урядом України. Проте, за словами співрозмовників, поки що неясно, скільки грошей буде надано за рахунок грантів чи кредитів. Але є інформація, що йдеться про сотні мільярдів євро протягом десятиліть.

Протягом наступних тижнів високопосадовці у Брюсселі та Вашингтоні планують обговорити способи фінансової підтримки Києва та те, як гарантувати, щоб величезну суму грошей не було використано не за призначенням. Як пише агентство, навіть після закінчення війни будуть серйозні перешкоди для реалізації плану відновлення країни через корупцію в Україні та відсутність надійних механізмів нагляду.

Читайте також: Економісти розробили дорожню карту відновлення України за зразком плану Маршалла

Нідерланди пропонують, щоб допомога Україні використовувалася, зокрема, для створення структур у країні, які наблизять її до вступу в ЄС.

Більшість первісної допомоги піде на відновлення інфраструктури та підтримку надання державних послуг. Єврокомісія також розглядає питання щодо розширення гарантій для допомоги компаніям, зокрема аграрним.

За оцінками Мінекономіки та KSE, загальні втрати економіки України через війну коливаються в межах від 564 до 600 млрд доларів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button