Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Ілюстративне фото

ЛУН Місто запустило ініціативу Дерусифікація – створило інтерактивну карту вулиць, які нещодавно перейменували через російські назви.

Зараз на карті понад 100 перейменованих вулиць: зокрема сім колишніх Московських, сім екс-Гагаріна, чотири екс-Пушкіна, колишні першого Травня, 8 Березня, Колгоспні, Ростовські та інші.

Замість них у містах з‘являються вулиці Героїв Маріуполя, Героїв Харкова, Героїв Херсона, Героїв Чернігова, є вулиця Чорнобаївська, провулок Азовсталі. У місті Добропілля Донецької області вулицю Саратовську перейменували на честь уродженця міста Олександра Лі, позивний «Музикант». Він захищав Україну ще у 2014 році та героїчно загинув у березні 2022, боронячи Маріуполь. У Дрогобичі також назвали вулиці на честь місцевих героїв, які захищали Україну.

Дані на карті оновлюються з появою нових перейменувань. Найбільше нещодавно перейменованих вулиць зараз у Дніпрі – 31 та в Івано-Франківську – 25. Нові назви отримали вулиці міст Кременчук, Мукачево, Чоп, Дрогобич. Перейменування вже відбулися у містечках та селах Донецької, Одеської, Чернігівської, Закарпатської, Івано-Франківської областей. У Києві дерусифікували бібліотеку, три залізничні станції та сквер – тепер на Теремках є сквер Героїв Маріуполя.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button