Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23637 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: unsplash

Зміна клімату може призвести до збільшення інтенсивних дощів по всьому світу. Нью-Йорк, який періодично страждає від штормів, має на меті зробити свою інфраструктуру зеленішою, щоб місто могло впоратись з наслідками опадів, пише Bloomberg.

Вересневий шторм «Іда» показав, що місто має поєднувати в собі природну зелену інфраструктуру, таку як вуличні дощові сади з сірою інфраструктурою (традиційні інженерні споруди: греблі, греблі, системи зливової каналізації, трубопроводи).

«Нью-Йорк готується до хронічних штормових явищ – злив, які відбуваються все частіше і частіше, екстремальних штормових явищ, таких як Іда», – говорить Дженніфер Черрієр, професорка наук про навколишнє середовище в Бруклінському коледжі. Крім того, за її словами, місто також стикається зі зростаючими ризиками штормових припливів.

Одна з головних проблем великих та густонаселених міст: вони побудовані в основному на бетоні, асфальті та інших непроникних поверхнях. Тому зробити землю більш проникною та знайти місце для додавання зеленої інфраструктури – складний процес.

У звіті Arup, в якому порівнюється «м’якість» семи глобальних міст, Нью-Йорк знаходиться в середині рейтингу після Окленду та Найробі та нарівні з Мумбаї та Сінгапуром. Дослідники об’єднали супутникові знімки, що показують землекористування на 58 квадратних милях центру кожного міста, з даними глобального аналізу проникності ґрунту. У результаті вони підрахували, що Нью-Йорк на 30% складається з водопроникних територій.

Близько 39% міста засаджене зеленими насадженнями, при цьому трохи менше ніж дві третини міського середовища покрито непроникними поверхнями. Місто також виграє від наявності піщаного ґрунту, який може поглинати велику кількість води. Водночас зелені насадження розподілені по місту нерівномірно.

Щоб повністю захистити від повеней Нью-Йорк, потрібно мінімум подвоїти пропускну спроможність старої каналізаційної системи. Цей процес триватиме понад десять років і, за оцінками, коштуватиме понад 100 мільярдів доларів. Близько 60% міської системи об’єднані, тому зливові стоки та стічні води від будівель повинні мати спільну трубу.

У найближчій перспективі місто реалізує екологічні проєкти, які можуть пом’якшити наслідки руйнівних повеней та використовувати воду після інтенсивних злив. Програма зеленої інфраструктури Нью-Йорка була вперше запущена в 2010 році, і з того часу місто вклало в неї один мільярд доларів. Вона стала однією із найбільших у країні: у всіх п’яти районах налічується понад 11 тисяч проєктів. Серед них – облаштування понад чотирьох тисяч дощових садів і біологічних зон вздовж бордюрів, створення пористих тротуарів і проїжджої частини, озеленення міських вулиць і дахів.

Зелена версія Нью-Йорка, вартість якої оцінюється в 330 мільйонів доларів, включає додавання дощових садів уздовж доріг і велосипедних доріжок, а також зберігання води в зонах відпочинку, таких як дитячі майданчики. У рамках однієї пілотної програми, яка має розпочатися цього року, міська влада опустить баскетбольний майданчик у житловому комплексі в Квінсі нижче рівня поверхні, щоб створити сховище зливових вод.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button