Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23489 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: twitter/greenpeacepress

Норвезькі активісти Greenpeace Nordic заблокували шлях російському танкеру з нафтою, йдеться в заяві організації. Вони закликають уряд країни відмовитись від російського викопного палива.

Активісти на байдарках та човнах блокують нафтовий танкер, не даючи йому вивантажити в порт тисячі тонн російської нафти. Мирна акція проходить в нафтовому порту Slagentangen, що належить Esso, норвезькій дочірній компанії американської ExxonMobil. Активісти закликають уряд Норвегії заборонити імпорт російського викопного палива та вимагають, щоб Esso розірвала свої контракти на торгівлю з РФ під час війни.

Вони прив’язали себе до якірного ланцюга, щоб танкер не підійшов до причалу та не розвантажився. Активісти вивісили плакати з написами «Нафта розпалює війну», «Досить розпалювати війну» та «Ні війні».

Фото: twitter/greenpeacepress

«Нафта лежить в основі не лише кліматичної кризи, а й воєн та конфліктів. Я шокований тим, що Норвегія діє як вільний порт для російської нафти, яка, як ми знаємо, фінансує війну. За ці два місяці агресивної війни Росії ми бачили жахливі картини та знаємо про страждання мирного населення України. Той факт, що наш уряд, як і раніше, дозволяє імпорт російського викопного палива в нинішній ситуації, незбагненний», – заявив голова Greenpeace Nordic Фроде Плейм.

На танкері знаходиться 95 тон тонн авіагасу, ринкова вартість якого становить 116 мільйонів доларів. Танкер експлуатується російським «Новатеком», другим за величиною виробником природного газу в Росії. Найбільшим акціонером компанії є олігарх Леонід Міхельсон, який має тісні зв’язки з Путіним.

Грінпіс Норвегії направив Ессо і норвезькому уряду листи з вимогою заборонити російську нафту і газ.

За словами міністра економіки Франції Бруно Ле Мера, імпорт на російську нафту може бути внесений до переліку санкцій Європейського Союзу щодо РФ найближчим часом. Для рішення потрібна згода 27 держав-членів ЄС, якої поки що немає. Зазначимо, що Норвегія не є членом ЄС, але входить до Європейського економічного простору.

11 березня країни ЄС ухвалили Версальську декларацію, в якій пообіцяли якнайшвидше відмовитися від імпорту російських енергоносіїв, зокрема природного газу, нафти, вугілля, однак не озвучили жодних конкретних дат.

Європа імпортує 90% природного газу, який споживає. З низ 45% надходить з РФ. Окрім того, країна-агресор постачає до ЄС 25% нафти, 45% вугілля та 20% урану із загального імпорту.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button