Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23649 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Команда архітекторів Balbek Bureau створила систему захисту пам’ятників від можливої руйнації внаслідок бойових дій – RE:Ukraine. Monuments. Це типова технологія, яку можна застосовувати до скульптурних монументів різних габаритів.

Система буде складатися із стандартних модулів 200 на 150 сантиметрів. Каркас пропонують зробити з ригельного риштування. Його встановлюють навколо пам’ятника, а не впритул до нього.
Фасад конструкції зашивають вогнетривкою бакелітовою фанерою, стійкою до вологи та перепадів температур. Якщо об’єкт великий, то внутрішній фасад огороджують сіткою, а простір між фанерою та сіткою заповнюють мішками з піском. Верхню частину конструкції закривають профлистом.
Щоб полегшити ідентифікацію пам’ятника, архітектори пропонують нанести оракал з обрисами монумента й інформацією про нього на фасад конструкції.

Серед умов до укриття: мінімальне втручання в конструктив пам’ятника, швидке моделювання й розрахунок матеріалів, можливість не обтяжувати пам’ятник, доступ до контролю й обслуговування, стійкість, довговічність, бюджетність та естетичність. Укриття має бути також вогнетривким, мати підвищену стійкість до перепадів температур і впливу вологи та бути сумісним із фізичними й хімічними властивостями об’єкта.

З пропозицією розробити таку систему до них звернулися волонтери cпільно з Альянсом реставраторів історичних будівель України та Департаментом охорони культурної спадщини КМДА. Серед умов було швидке проєктування укриття для пам’ятника з будь-якими габаритами, універсальність та захист від вибухової хвилі, уламків снарядів, куль та вогню.

Читайте також: Які культурні пам’ятки зруйнували росіяни?

За даними Міністерства культури, станом на 23 квітня, понад 242 об’єкти культури було пошкоджено чи знищено з початку повномасштабного вторгнення РФ до України.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button