Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: пресслужба Міністерства оборони України

З початком російського вторгнення розвідка США почала передавати Україні дані практично в режимі реального часу, що значно допомогло обороні та, як запевняють американці, визначило перебіг перших днів війни, повідомляє NBC News.

Американсько-українська співпраця вибудовувалася починаючи з анексії Криму у 2014 році, та вийшла на якісно новий рівень за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення. Зокрема, команда армії США відвідала позиції українських ППО.

Певний час, навіть після початку вторгнення, в американській оборонній системі діяли бюрократичні обмеження на поширення розвідувальних даних. Та дуже швидко, завдяки урядовому тиску й роботі юристів, ця перепона була подолана.

Зараз обсяг інформації, яку передають США, — безпрецедентний, враховуючи, що Україна не є членом НАТО.

Отримані від американської розвідки дані, зокрема, допомогли збити російський транспортний літак, що перевозив сотні військових до передмістя Києва. Розвіддані США мали велике значення у битві в районі Гостомеля.

Інформація допомагає українським системам протиповітряної оборони переміщатися й таким чином уникати ударів з боку російських ракет. Бували випадки, коли ППО та літаки переміщалися в останній момент перед ударом. Це стало важливим чинником здатності контролювати небо.

«Російська армія буквально бомбила порожні поля на тому місці, де перед цим стояла ППО. Це мало значний вплив на боєздатність російських військових на землі», — кажуть представники Пентагону.

ЦРУ також приділяє багато ресурсів для збирання даних щодо ризиків для президента Володимира Зеленського. Українців консультують, де йому краще перебувати, й зокрема, радять, аби він не перебував в одному місці разом з усім військовим командуванням.

Водночас представники американської розвідки наголошують, що не менш важливим є те, як Україна використовує й інтерпретує отриману інформацію. Відзначають «приголомшливу швидкість» реакції українців. Власне, ефективність української сторони у цьому й відіграла значну роль для готовності США ділитися розвідданими.

Один із колишніх керівників ЦРУ Джон Маклафлін також звертає увагу на те, як розумно українці використовують відкриті джерела (OSINT), зокрема, комерційні супутникові знімки, а також перехоплення розмов, які ведуть між собою росіяни по незахищених джерелах зв’язку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button