Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Karyna Panchenko / Unsplash

Українські банки продають військові облігації, й відсьогодні ці цінні папери можна буде придбати у monobank, після виходу оновлення застосунку.

«Заробляєте до 11% річних у гривні. Мінімальний строк — півроку, купити можна від однієї облігації», — такі умови оголосив засновник monobank Олег Гороховський.

Загалом держава вже продала військових облігацій більш як на 45 мільярдів гривень. У них вклалися понад 9 тисяч українців, за даними станом на 25 квітня.

Що таке облігації?

Облігації — один із найдавніших цінних паперів та способів залучення коштів чи покриття дефіциту бюджету.

Купуючи військові облігації, громадянин України підтримує державу у воєнний час, ніби даючи уряду кошти в борг. При цьому інвестована сума повернеться через визначений час із відсотками — погашення стовідсотково гарантує Міністерство фінансів.

Дохід від цих цінних паперів не оподатковується. Також банкам дозволено не перевіряти походження готівки під час придбання облігацій, якщо сума не перевищує 400 тисяч гривень.

Які умови?

Купувати військові облігації можна у гривні, доларах або євро. Облігації існують лише в електронному вигляді.

Строк погашення (термін, через який держава зобов’язується віддати суму з відсотками) варіюється — пів року, рік, півтора. Від строку залежить дохідність цінного паперу.

В середньому дохідність військових облігацій становить 9-11% річних у гривні.

Які особливості в кожному банку?

У різних банках діють обмеження мінімальної кількості облігацій. Так, у Приватбанку можна купити від 97-109 облігацій, кожна з яких коштує в середньому 950 гривень. Тобто, мінімальна сума інвестиції становить 100 тисяч гривень. 

Приклад розрахунку інвестиції на сайті Приват24

В ОТП та Райффайзен банку мінімальна сума ще більша — від пів мільйона. В Ощадбанку — від 50 тисяч гривень. У первинних дилерах — це Укргазбанк, Укрексімбанк, Альфа-банк, ПУМБ і Південний — можна купити від однієї облігації, вклавши лише тисячу гривень.

Перед тим, як купувати військові облігації, потрібно відкрити рахунок у цінних паперах. Із документів знадобляться копія паспорта, податковий номер і дві довідки: про відкриття поточного рахунку (або номер IBAN) та про відкриття рахунку цінних паперів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button