Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Лисичанська гімназія у 2021 році. Фото: Mitte27 / Вікіпедія

У Луганській області вщент згоріла Лисичанська гімназія — будівля кінця ХІХ століття, повідомляє голова обласної ОДА Сергій Гайдай.

Фото з телеграм-каналу Сергія Гайдая

Першого травня будівлю прицільно обстріляли російські військові, спалахнула пожежа. Палало кілька годин, вогонь повністю знищив пам’ятку архітектури.

Фото з телеграм-каналу Сергія Гайдая

«Була побудована більше 100 років тому бельгійцями. Входила до топ-100 кращих шкіл країни. Витримала дві світові війни та бій за місто в 2014 році, але згоріла через тварин без цінностей в 2022 році», — пише випускниця Яна Гончаренко. 

Дивіться також фото: Будинок у Маріуполі пережив дві світові війни, але не росіян

Фото з телеграм-каналу Сергія Гайдая

Будівлю збудували наприкінці ХІХ століття як шпиталь, а в середині ХХ століття облаштували школу.

Гімназія входить до ансамблю Бельгійської архітектурної спадщини Лисичанська (з XVIII століття Луганщину активно колонізували протестанти, переважно німці). Вона неодноразово потрапляла до рейтингу найкращих навчальних закладів України.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button