Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Демонтаж монументу «возз’єднання» в Києві. Фото: Віталій Кличко

Після початку війни понад 65% українців заявили, що підтримують перейменування вулиць, що містять російські чи радянські топоніми. Про це йдеться в опитуванні групи «Рейтинг».

71% опитаних виступили за демонтаж пам’ятників, пов’язаних з Росією. 62% респондентів виступають за заборону на радіо та телебаченні музичної продукції з Росії. Водночас лише 35% опитуваних підтримують ініціативу вилучення зі шкільної програми творів російської літератури, не підтримують — 30%, нейтрально ставляться — 31%.

Відносна більшість — 40% українців — виступає проти демонтажу пам’яток, пов’язаних з історією Другої світової війни, підтримують цю ініціативу — 19%, нейтрально ставляться — 36%.

Абсолютна більшість — 89% опитаних — підтримують визнання дій російських військ в Україні геноцидом українського народу. 76% — за заборону використання символів Z та V, що використовуються на російській військовій техніці. 74% виступають за заборону «георгіївської» стрічки в Україні — за п’ять останніх років підтримка останньої ініціативи зросла з 45 до 74%.

Крім того, зростає підтримка громадянами українських діячів. Богдан Хмельницький та Михайло Грушевський – українські історичні постаті, котрі однозначно позитивно (понад 90%) сприймаються в суспільстві. Також спостерігалася позитивна динаміка у ставленні до українських історичних постатей, навколо котрих ще десятиліття тому точилися гострі дискусії у суспільстві. Зокрема поступово покращувалося відношення до Івана Мазепи (у 2012 – 44%, у 2022 – 76%), Симона Петлюри (у 2012 – 26%, у 2022 – 49%) та Степана Бандери (у 2012 – 22%, у 2022 – 74%). Важливо, що позитивне ставлення до ідеолога українського націоналізму переважає сьогодні і в південно-східних регіонах, та серед тих, хто в побуті спілкується виключно російською мовою. Натомість до радянських керівників ставлення в останнє десятиліття було переважно негативним, і особливо різко погіршало у 2022 році.

Опитування проводилося 27 квітня. Було опитано тисячу людей методом телефонного інтерв’ю у всіх регіонах України за винятком окупованих територій Донбасу та Криму. Статистична похибка не перевищує 3,1%.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button