Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Основний човен, яким у Страхоліссі рятували людей. Фото: УП

У селі Страхолісся — півострові на березі Київського водосховища — місцеві рибалки вивезли в березні 2022 року приблизно дві тисячі людей. «Дорогою життя» завозили їжу та евакуювали людей, повідомляє Українська правда.

Російські танки стояли за 15 кілометрів, під селищем Оране. До Страхолісся, де зазвичай проживає близько 600 осіб, почали тікати люди з Ораного, Дитяток, Фрузинівки — сіл, які опинилися в пастці. Тільки в перші дні прибуло приблизно 200 осіб.

Страхолісся на Google Maps

Запасів їжі було обмаль — рибалки виходили в море, ловили рибу й роздавали людям. Відвозили також в інші села. Понад місяць вдалося протриматися завдяки коропу, сому, карасю, лящу, щуці, судаку з Дніпра. Позаяк однією рибою харчуватися було би складно, рибалки налагодили гуманітарній рейси. Під час першого привезли три мішки борошна.

Перший пробний евакуаційний рейс здійснили 13 березня. Вагітну Тетяну Білаш везли на човні Київським водосховищем на лівий берег. Із жінкою їхали також троє дачників. Тетяну вдалося евакуювати до одного з пологових будинків Києва, де вона народила хлопчика й назвала його на честь апостола Андрія.

Після успіху перших поїздок рибалки й активісти влаштували у Страхоліссі евакуаційний центр, пов’язаний з кількома точками на лівобережжі, на стику Чернігівської та Київської областей. На лівий берег вивозили біженців, багато з яких вирушали далі до Європи. На правий — привозили їжу та ліки.

Страхолісся на Google Maps

У хорошу погоду до найдальшої точки евакуації було плисти 40 хвилин, у шторм — годину чи більше. Бували дні, коли мороз міцнів до мінус десяти. Хвилі сягали двох метрів.

В одинадцятиметровий човен, куди за бажання можна вмістити до тридцяти осіб, садили максимум шістнадцять. Завдань було два: не потонути і пройти якнайшвидше до іншого берега.

Читайте також: На Київщині літня селянка два тижні допомагала ЗСУ знищувати ворожу техніку

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button