Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Графіті в Єкатеринбурзі. Фото з російських медіа

Російська пропаганда зробила символом вторгнення в Україну пенсіонерку з села під Харковом, яка вийшла до українських військових з прапором СРСР. Та з нового відео, яке опублікував Центр стратегічних комунікацій, не видно, що жінка однозначно підтримує Росію.

Кадри з відео

На першому відео, яке лягло в основу тиражованого в Росії образу, Ганна Іванівна Іванова та її чоловік виходять до бійців ЗСУ. В жінки у руках — червоний прапор. Військові дають їй продукти, але після того, як один із них топче радянський прапор, пенсіонерка ображається і повертає пакет з їжею: каже, за цей прапор гинули її батьки.

Графіті в Краснодарі. Фото з російських медіа

Намагаючись зрозуміти її погляди, військові дізнаються, що вона два місяці не отримувала пенсії. Жінка вважає, що в цьому винний Зеленський, бо «не знайшов спільної мови». Ганна Іванівна розмовляє на суміші російської та української мови, військові відповідають їй російською.

Графіті в Тулі. Фото з російських медіа

Пізніше з’явилося ще одне відео, на якому подружжя обговорюють із ЗСУ можливість евакуації: у цей момент за п’ять кілометрів від села було розташовано позиції РФ. Люди не хочуть лишати дім, передусім своїх собак і котів. Російська пропаганда проінтерпретувала це як небажання жити в Україні.

Графіті в Обнінську. Фото з російських медіа

Новий сюжет показує Ганну Іванівну з чоловіком у палаті лікарні Харкова. Кореспондент повідомляє, що подружжя евакуювали після того, як у подвір’я влучила російська міна. За вікном чути вибухи, чоловік шепоче «біси» й відганяє бісів великим дерев’яним розп’яттям.

Кадр із відео

«Я просто хотіла поздравить росіян, що прийшли, і сказать, щоб не громили тут, а мирно рішали вопроси, — пояснює жінка, чому вийшла з прапором СРСР. — Очень паршиво, что Россия пошла с войной на нас, очень паршиво».

Вона шкодує, що стала знаменитістю в Росії: «Краще б знаменитості не було, і війни не було б». 

Графіті у Бєлгороді. Фото з російських медіа

У Росії встановлюють на вулицях пластикові фігури «бабусі з прапором», малюють цей образ на стінах. Пластиковий пам’ятник у Бєлгороді простояв лише один день — міська влада заявила, що фігуру довелося прибрати, бо місцеві з нею «взаємодіяли».

Пластиковий пам’ятник у Бєлгороді. Фото з російських медіа

Пластикову фігуру також привезли в окуповану частину Маріуполя — поставили на площі Воїнів-Визволителів, яку називають «площею Ленінського комсомолу». Поряд на фото видно дівчат із «Юнармії ДНР», військово-патріотичної організації для молоді — можна припустити, що вони є неповнолітніми.

Маріуполь, «Площа Ленінського комсомолу» (Воїнів-Визволителів). Фото: t.me/turchak_andrey

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button