Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Дмитро Козацький

16 травня з комбінату «Азовсталь» в Маріуполі на тимчасово окуповану територію України евакуювали бійців з подальшим поверненням їх на підконтрольну територію через процедуру обміну. Про це заявила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

За її словами, до медичного закладу Новоазовську евакуйовано 53 важкопоранених бійця, ще 211 осіб через гуманітарний коридор були доставлені в Оленівку.

У Генштабі повідомили, що вищим військовим командуванням було віддано наказ командирам підрозділів, які перебувають на «Азовсталі», зберегти життя особового складу.

Фото: Reuters

На «Азовсталі» перебували окремий загін спеціального призначення «Азов», 12-та бригада Національної гвардії України, 36-та окрема бригада морської піхоти, прикордонники, поліцейські, добровольці, тероборона Маріуполя.

Утримуючи позиції на комбінаті, вони не дозволили противнику перекинути угруповання чисельністю до 17 батальйонних тактичних груп (близько 20 тисяч особового складу) на інші напрямки. Тим самим завадили реалізувати план щодо швидкого захоплення Запоріжжя, здійснити вихід на адміністративний кордон Донецької та Запорізької областей і створити умови для оточення угруповання ООС.

Напередодні обміну командир полку «Азов» Денис Прокопенко записав відео на якому заявив, що вони виконали завдання і хоче зберегти життя підлеглим.

Штурм Азовсталі. Фото: t.me/polkazov

З кінця квітня українські захисники Маріуполя заблоковані на заводі «Азовсталь». З ними там знаходились цивільні люди, зокрема жінки та діти – їх евакуювали на територію України раніше. Весь цей час РФ відкидала всі варіанти евакуації бійців. Туреччина пропонувала вивезти їх морем і гарантувати, що до кінця війни ті не братимуть участі в бойових діях в Україні.

У підземеллях в антисанітарних умовах, без медикаментів, води та їжі залишались близько 600 поранених.

Спецоперація з визволення бійців проводилася за участю ЗСУ, української розвідки, Міжнародного Комітету Червоного Хреста та ООН.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button