Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23644 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Fas Khan / Unsplash

Чимдалі більше українських біженців, які прибули до Великої Британії за програмою Homes for Ukraine, опиняються на вулиці через непорозуміння з господарями, повідомляє The Guardian.

Схема допомоги, яка працює з 18 березня, заохочує британців селити в себе українців. Господарі, що прихистили біженців, мають можливість отримувати щомісячні виплати. Програму вже критикували за те, що вона може бути використана для зловживань, особливо з огляду на те, що більшість біженців — жінки та діти.

Зараз з’являються повідомлення про те, що британські господарі виганяють українців, попередивши лише за день до виселення. Ірина Терлецька з Асоціації українців у Великій Британії зауважує, що такі випадки не поодинокі і їх більшає.

Причому ці випадки трапляться переважно з господарями, які мали добрі наміри, але переоцінили свої можливості. Крім того, серед причин вказуються витрати на проживання гостей, особисті конфлікти, різниця культур, непорозуміння, а також те, що господарі попередньо не встановили правила перебування в домі.

43-річна українка, ім’я якої не називається, залишила свою квартиру на 22 поверсі київської багатоповерхівки після початку війни. Спершу вона поїхала до Іспанії, але не змогла знайти там роботу. Тож вона сконтактувала через Facebook з подружжям з Ексетера на півдні Англії, ті допомогли з перельотом та оформленням документів. 

Протягом першого тижня ці люди були дуже милими, та стосунки швидко зіпсувалися після того, як гостя почала зустрічатися з чоловіком, з яким познайомилася онлайн. Господарі звинуватили українку в брехні. Зараз вона перебуває в готелі.

«Дуже багато людей кажуть: “Звісно, я можу поселити українців”. Але потім ідуть рахунки, витрати на їжу — певно, люди про це не думають, доки українці не приїжджають», — зазначає Марта Муляк, голова лондонського «Пласту», яка сама прихистила кілька українських родин.

Вона також зауважує, що чимало біженців травмовані війною. Наприклад, діти падають на підлогу, коли чують гучні звуки.

На її думку, програма Homes for Ukraine доволі проблемна і зрештою просто провалиться.

Активістка Аня Абдула з благодійної організації Families4Peace, згадує інший випадок. Українка з донькою планувала жити у британки, з якою сконтактувала через Facebook. Щойно вона приїхала, виявилося, що господиня якраз у процесі розлучення, а крім того — вегетаріанка і не терпить ніякого м’яса у квартирі. Тепер британка хоче, аби українці з’їхали якомога швидше.

Британське міністерство житла не визнає проблему та запевняє, що за програмами надання житла і спонсорування приїхали понад 46 тисяч українців і переважна більшість із них чудово влаштувалися.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button