Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23514 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: MRC Temiscamingue / Unsplash

Окупація регіонів, де вирощується найбільше овочів, наклалася на сезонне подорожчання, що призвело до безпрецедентних цін на помідори, огірки й іншу городину, повідомляє Економічна правда.

Якщо торік овочі для борщу (морква, цибуля, капуста, буряк і картопля) коштували 48 гривень, цьогоріч — вже 98,6 гривні. Винятком є хіба картопля, якої у надлишку, її ціна постійно зменшується. Огірки в середині травня продавали по 70-90 гривень за кілограм, помідори — по 80-120 гривень. 

Натомість на окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей, відрізаних від торгівлі, навпаки спостерігається надлишок овочів. Наприклад, у Мелітополі кілограм огірків коштує до 25 гривень, молодої картоплі — до 35 гривень. Водночас ціна імпортованих помідорів сягає 150 гривень.

Браку овочів в уряді не очікують, бо й попит упав через масову евакуацію за кордон. Те, чого бракує, завозять з-за кордону. Так, у супермаркетах АТБ зараз близько 50% всіх овочів є імпортними. Звісно, імпорт ускладнюють дефіцит пального та черги на кордоні. Огірки та помідори з Туреччини доводиться везти через західний кордон — адже порти заблоковані Росією.

На вартість тепличних овочів впливають ще й високі ціни на газ, який використовується для обігріву теплиць.

В Україні переважно вирощують овочі відкритого ґрунту. Найбільше овочів вирощують фермери Херсонщини. За певними категоріями продуктів, такими як цибуля, морква та капуста, ця область взагалі немає конкурентів. Також багато овочів виробляють на Дніпропетровщині та Львівщині.

Щодо теплиць, то найбільші площі розташовано в Запорізький, Херсонській та Тернопільській областях.

Ситуація з фруктами та ягодами діаметрально протилежна. На Столичному ринку вартість яблук за три місяці у середньому впала на 25% — з 10-20 гривень до 6-14 гривень за кілограм.

Вже декілька років експорт ягід перевищує імпорт. Наприклад, цьогоріч Україна продаватиме за кордон лохину, яку вирощують в Дніпропетровській, Київській та Житомирській областях.

Найгірша ситуація, очікувано, спостерігатиметься з кавунами та динями, які походять із Херсонській області.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button