Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Окупант. Фото: російське міноборони

Росіяни змушують жителів окупованих територій проходити «курси денацифікації», скопійовані з китайських таборів політичного перевиховання для уйгурів, повідомив директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки Павло Лисянський в ефірі Current Time.

Днями у мережі з’явилося відео, на якому молода жінка називається жителькою Херсона Китериною Коломієць. Вона швидко проговорює свою дату народження, домашню адресу та вибачається за те, що називала російських військових орками.

«Я пройшла курс денацифікації. Вибачаюся перед громадянами Російської Федерації та всіма військовослужбовцями Росії. До цього ж закликаю свого чоловіка, який у переписці бажав смерті російським військовим», — каже вона.

Лисянський повідомляє, що процедури «денацифікації» справді влаштовують українцям у фільтраційних таборах на окупованих територіях або в РФ.

За його даними, програма одна й та сама, але в Росії ставлення до примусово депортованих менш агресивне, хоча й там присутня жорстокість. Натомість табори на окупованих землях Донеччини та Луганщини — це територія цілковитого безаконня і безправ’я, звідки надходять свідчення про вбивства не надто старанних «учнів».

«Ці політичні школи супроводжуються і фізичним насильством, і моральним тиском, і приниженнями, там є все. Коли я побачив матеріали цих програм, — зі мною поділилися, дякувати хакерам — я побачив чітку паралель із китайськими школами примусового політичного перевиховання. Те, що чинять китайці до уйгурів, точно так само можемо ретранслювати на ці табори “денацифікації”», — розповідає правозахисник.

За його словами, є три рівні «шкіл денацифікації», де людей розподіляють відповідно до рівня політичної підтримки України.

Павло Лисянський. Фото: facebook.com/pavllis

Лисянський чув свідчення принаймні про три-чотири випадки вбивств українців, які проходили «денацифікацію». Джерела — конвоїри в «ЛДНР», контакти яких лишилися з часів роботи з визволення людей з місць несвободи («Із 2014 року ми зі Східною правозахисною групою п’ятьох людей визволили без допомоги держави»).

«Вони мені розповідали, що під час проведення цих уроків денацифікації, в якогось конвоїра, викладача, їхнього куратора — росіянина, виникала суперечка, хтось із людей не погоджувався, і людину просто вбивали. Поховали і, каже, інформації у нас ніякої немає, хто це, документи відразу були знищені. Й тіло в морг не відправляють, бо морги переповнені», — повідомляє Лисянський.

Точних даних про те, скільки людей може перебувати у фільтраційних таборах і проходити «денацифікацію», немає, але, за оцінками правозахисника та його колег, це щонайменше десятки тисяч осіб. Багатьох змушують проходити цю процедуру повторно.

Кадри з відео, знятих у фільтраційних таборах

Людина може пройти фільтрацію у Маріуполі, її депортують, наприклад, до Татарстану або Західного Сибіру, де процедуру повторюють. Якщо фільтрацію не пройдено, людину відправляють до концентраційного табору. Такі відділення створили при кожному закладі федеральної служби виконання покарань у Росії.

Читайте також: Чому сучасна Росія — фашистська держава, пояснює історик Тімоті Снайдер

Лисянський додає, що депортацію українців у РФ використовують, зокрема, й для цілей державної російської програми «Соотечественник». Вона спрямована на заселення «людьми слов’янської зовнішності» віддалених регіонів Росії. У цих регіонах серед молоді домінують інші етноси, такі як грузини, кабардино-балкарці, ханти та мансі.

«У Кремлі є жорстка група націоналістів, яка нічим не відрізняється від Третього Рейху. Вона хоче, щоб у Росії жили тільки люди слов’янської зовнішності. У такий спосіб хочуть збільшити народжуваність слов’янських людей. І примусова паспортизація, спершу на Донбасі, тепер в окупованих південних регіонах України — це так само їхня ідея», — стверджує правозахисник.

Листок, який видають українцям, які пройшли фільтрацію

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button