Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Дмитро Козацький

Евакуація цивільних і військових з оточеного заводу Азовсталь у Маріуполі стала результатом довгих і складних перемовин, деталі яких поки зарано оприлюднювати. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, повідомляє Інтерфакс-Україна.

На початку травня з Азовсталі почали вивозити цивільних. Військові отримали наказ зберегти життя та евакуюватися згідно з домовленостями, досягнутими урядом у перемовинах із російською стороною. За різними даними, 16-17 травня з заводу вийшли півтори-дві тисячі оборонців Азовсталі. Зараз вони перебувають на окупованій українській території.

«Евакуація цивільних та солдатів з “Азовсталі” в Маріуполі — це диво», — зазначив голова МЗС на пресконференції на Всесвітньому економічному форумі в Давосі 25 травня.

За його словами, президенту Володимиру Зеленському знадобилося багато телефонних дзвінків та багато годин складних обговорень. Процесу сприяли Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш та Червоний Хрест. 

«Настане час, коли ми будемо вільно говорити про причини, чому Росія погодилася на цю операцію. Поки що я мовчатиму, оскільки зможу говорити, тільки коли побачу, що всі вони повернулися на підконтрольну уряду територію. Наразі все дуже крихко. Ми хочемо зберегти їхні життя, захистити їх», — зауважив Кулеба.

Він також згадав масову примусову депортацію українців на територію Росії. Наразі невідома кількість депортованих, однак є побоювання, що вона становитиме сотні тисяч людей.

Зазначимо, що ст. 49 розд. ІІІ Женевської конвенції 1949 року забороняє депортацію осіб з окупованої території на територію держави-окупанта.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button