Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 56 днів. За цей час ми опублікували 24485 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Ексгумація тіл у Бучі. Фото: Національна поліція

Дії Росії в Україні вже є достатніми для висновку, що Кремль здійснює геноцид — тобто намагається знищити український народ. Про це йдеться у звіті американського New Lines Institute та Центру прав людини Рауля Валленберга, серед авторів якого — понад 30 експертів з права, зокрема й із геноциду.

Документ буде опубліковано на сайті інституту найближчим часом. Його також розішлють урядам країн світу та міжнародним організаціям. Водночас із текстом уже ознайомилася CNN.

Автори важають, що Росія порушила низку статей Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду. Серед дій, які вказують на те, що геноцид має місце, — масові розстріли цивільних, примусові депортації та дегуманізація українців у риториці вищого керівництва РФ.

«Це дуже прискіпливий і детальний аналіз численних доказів. Те, що ми нараз бачимо — те, що ця війна за своєю природою є геноцидом, виходячи як із риторики, так і зі способу, в який вона здійснюється. Це цілком безсумнівно», — стверджує представник New Lines Institute Азім Ібрагім, який у березні збирав в Україні свідчення для звіту.

У звіті злочини в Україні прямо порівнюються зі Сребреницею — найбільшим масовим вбивством у Європі після Другої світової війни. У 1995 році під час Боснійської війни було вбито тисячі цивільних боснійських мусульман.

«Часу в нас зовсім немає, — вважає Ібрагім. — Міжнародна спільнота дізналася подробиці масового вбивства понад семи тисяч боснійських хлопчиків і чоловіків у Сребрениці, лише коли вже було надто пізно запобігати геноциду, що розгорнувся протягом кількох днів. У 2022 році ми вже маємо достатньо засобів, щоб виявляти подібні злочини в процесі».

Стаття II Конвенції ООН визначає геноцид через такі дії, скоєні з наміром знищити національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку:

  1. убивство членів такої групи;
  2. заподіяння серйозних тілесних ушкоджень чи розумового розладу членам такої групи; 
  3. навмисне створення для якої-небудь групи таких життєвих умов, що розраховані на повне чи часткове фізичне знищення її;
  4. міри, розраховані на запобігання дітородіння в середовищі такої групи;
  5. насильницька передача дітей з однієї людської групи в іншу.

Окрім геноциду як такого, Стаття III передбачає покарання також за змову з метою здійснення геноциду; пряме і публічне підбурювання до здійснення геноциду; замах на здійснення геноциду; а також співучасть у геноциді.

Автори звіту вважають, що порушено обидві ці Статті. Зокрема, вони звинувачують російську владу в підбурюванні до геноциду за допомогою систематичного заперечення існування української ідентичності. Путін неодноразово заявляв, що України не має існувати як незалежної держави. Пропаганда описує Україну як «нацистську державу», що несе «екзистенційну загрозу» Росії.

Далі експерти згадують добре задокументовані масові страти цивільних у Бучі, Старому Бикові (Чернігівщина), Сумській та Чернігівській областях; навмисні обстріли укриттів, евакуаційних коридорів і лікарень; килимові бомбардування житлових кварталів; згвалтування; облогу міст; крадіжку зерна; примусові депортації до Росії тощо.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button