Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Edward Lich / Pixabay

Міжнародна команда юристів готується подати масовий цивільний судовий позов проти Російської Федерації, а також проти найманців і підприємців, що спонсорують війну. У такий спосіб планують отримати грошову компенсацію для мільйонів українців, що постраждали від війни, повідомляє The Guardian.

До цієї команди входить близько сотні юристів і кілька великих юридичних фірм. Вони збираються судитися через різні інстанції США та Великої Британії та домогтися арешту російських активів у всьому світі — як тих, що вже підпали під санкції, так і решти.

Позов буде приватним і не залежним від української держави. Однак юристи потребуватимуть доступу до доказової бази та даних розвідки. Зв’язки міжнародної команди з українськими посадовцями налагоджує бізнесмен Сергій Тарута.

Тарута втратив частину своїх активів внаслідок російської окупації територій Донеччини й Луганщини у 2014 році. Після початку повномасштабного вторгнення до його втрат додалася загибель двоюрідної сестри під завалами в Маріуполі.

Читайте також: Ахметов вимагатиме від Росії 20 млрд доларів за Азовсталь та інші заводи

На думку Тарути, у Росії можна буде відсудити не менш як один трильйон доларів. А першими, хто отримає компенсації, вважає Тарута, мають стати ті, хто втратив на війні рідних, сам зазнав поранень і ті, хто втратив майно. У другу чергу — держава і бізнеси.

Допомогу щодо збирання даних запропонували організації розслідувачів, серед яких Bellingcat, які, зокрема, вже мають напрацювання щодо групи Вагнера та інших російських приватних армій.

«Ми переконані, що глибоке вивчення ланцюжка командування (групи Вагнера) та її зв’язків із російською владою не лише допоможе встановити справедливість для потерпілих і їхніх сімей, але й оприявнити те, в який спосіб Росія веде цю війну», — зауважує директор Bellingcat Христо Грозев.

Лондонський адвокат Джейсон Макк’ю, який координує проєкт, вважає, що позови про виплату репарацій від держави до держави рідко коли завершуються успіхом. Тому метою приватної ініціативи є прискорення процесу.

На думку Макк’ю, юристи мають наполягати на тому, що російське вторгнення є не лише агресивною війною, але й принаймні частково підпадає під юридичне означення тероризму. Це полегшить отримання компенсацій.

Макк’ю вже вів подібні справи, хоч і менші за масштабом, — як, наприклад, справа щодо теракту в Омі (Північна Ірландія, 1998 рік). Тоді поліція володіла всіма доказами проти організаторів вибуху, однак справу не зрушили, аби не завадити мирному процесу. Тож група юристів подала громадський позов — і домоглася від чотирьох членів Справжньої Ірландської республіканської армії виплати компенсацій сім’ям жертв.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button