Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Sven Brandsma / Unsplash

Війна Росії в Україні може спричинити масштабний зсув від горючих копалин до відновлюваних джерел енергії, пише в колонці для New York Times лауреат Пулітцерівської премії Томас Фрідман.

Морські війни ХІХ століття прискорили перехід від вітрильних кораблів до вугільних пароплавів. Перша світова війна причинила перехід від вугілля до нафти. Внаслідок Другої світової постала атомна енергетика. Специфіка війни, яку Росія розв’язала в Україні, — у потребі зробити енергетику чистою. Потенційно, зміни, що стануть наслідком російського вторгнення, будуть такими ж глобальними.

«Війна в Україні вже змушує кожну країну та кожну компанію значно посилювати плани щодо декарбонізації», — цитує він Тома Берка, директора кліматичної групи E3G.

Минулого тижня Євросоюз ухвалив шостий пакет санкцій, який передбачає скорочення імпорту російської нафти на 90% до кінця року. З одного боку, це значно вдарить по європейських споживачах та виробниках, які й так уже платять «астрономічні» ціни за газ і пальне. Однак ми живемо у часи, коли сонячна та вітрова енергія вже можуть конкурувати з викопним паливом, а ринок електромобілів стрімко розвивається.

Одночасно з шостим пакетом санкцій вийшов звіт Центру досліджень енергії та повітря спільно з аналітичним центром Ember, в якому йдеться про те, що 19 держав ЄС вирішили прискорити перехід на відновлювану енергетику. Якщо раніше Євросоюз планував досягти 55% частки зеленої енергії до 2030 року, то зараз ціль підняли до 63%.

Читайте також: ЄС інвестує в «зелену» енергетику 210 млрд євро, щоб відмовитись від російського палива

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button