Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: omr.gov.ua

У Варшаві створили спеціальний центр, який допоможе українським містам захистити пам’ятки від руйнування під час війни та візьме участь у відбудові. Про це повідомляє TVN Warszawa. Окрім того, столиця Польщі буде залучена до підготовки заявок на включення трьох міст України до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У мерії Варшави заявили про запуск ініціатив, які допоможуть підготуватися до реконструкції пошкоджених пам’яток.

З першого дня повномасштабної війни у Варшаві зібрали понад 500 протипожежних ковдр, а також негорючі тканини, пакети кріпильних стрічок, плит ДСП та електрогенераторів, майже дві тисячі вогнегасників. Завдяки надісланим з Польщі матеріалам вдалося убезпечити пам’ятники у Львові, а мішки з піском захистили пам’ятники у Харкові.

«Збір триває, але настав час для наступного рівня підтримки. Тому ми створюємо центр відбудови України», – сказав президент Варшави Рафал Тшасковський.

Отже, міська рада Варшави ініціює такі рішення: створити платформу для обміну інформацією між польськими та українськими містами, збір матеріалів для охорони пам’яток, підтримка Варшави щодо внесення українських міст до списку ЮНЕСКО, фонд реконструкції України та праця над планом відбудови української спадщини з фахівцями в різних галузях. Варшавський офіс реставраторів вже розпочав співпрацю з українцями.

Варшавські фахівці допомагають у підготовці документів на подання заявок для внесення історичних центрів Одеси, Чернігова, а також площі Свободи та Держпрому у Харкові, до спадщини ЮНЕСКО.

Центр відбудови України також збиратиме гроші на реконструкцію пам’яток. Для цього буде використано спеціальний фонд, створений Організацією міст всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.  

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button