Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Clark Young / Unsplash

Війна позбавила українців низки товарів і значно підняла ціни — насамперед на їжу. Герої матеріалу BBC News Україна не надто сподіваються на краще та починають обробляти городи.

Втрати та відновлення

Збитки торгівців за час війни вже перевищили 50 мільярдів гривень, за даними Асоціації ритейлерів України.

«50,7 мільярда — це далеко не всі прямі збитки, яких зазнав український ритейл. На цьому етапі ми порахували тільки найбільші та найактивніші мережеві компанії. Багато малих регіональних мереж, немережеві підприємства, торгові точки на ринках залишаються не пораховані. Тому реальна цифра прямих збитків буде набагато більшою», — повідомив Інтерфакс-Україні голова української ради торгових центрів Максим Гаврюшин.

Приблизно 60% збитків припадає на продовольчі мережі. На другому місці — одяг. Водночас торгівля продуктами відновлюється швидше, ніж інший ритейл. Якщо на кінець травня не працювали лише 17% продуктових магазинів, серед магазинів одягу таких понад 40%.

Ціни на їжу

У травні інфляція склала 18%. Значну роль у подорожчанні товарів відіграє криза з пальним. Найшвидшими темпами дорожчають харчі. За даними Держстату, до червня ціни на них зросли на понад 20%. 

Найстрімкіше ростуть ціни на молочні продукти та рибу. Дорожчають також і овочі — через окупацію південних регіонів. На Херсонщині були й великі підприємства з переробки овочів — «Таврія», «Чумак». Тепер їхня продукція доступна хіба що зі складських запасів.

Частина продуктів зникла з полиць через те, що торговельні мережі припинили купувати товари російських та білоруських виробників, зокрема, рибу.

Роман, який живе у Києві, каже, що асортимент товарів у супермаркетах суттєво знизився.

«Багато імпортних товарів замінили вітчизняними. Також їжа дуже подорожчала — особливо риба, той самий сир. Інколи на 30%», — розповідає він.

Ольга, мешканка міста Жовті Води на Дніпропетровщині, зазначає, що в першу чергу розкуповують дешеві та прості продукти.

«Довоєнний хліб, що коштував 12 гривень, зараз коштує 20. Ціни на крупи, що мають попит, значно зросли. Ціни на такі крупи, як кускус, булгур, бурий рис, зросли дуже мало. Зменшилась кількість м’ясних виробів і м’яса місцевих виробників. Збільшилась кількість та асортимент продовольчих товарів з Польщі», — каже вона.

Техніка та будматеріали

Ціни на непродовольчі товари в Україні зросли на 7,3%. Насамперед подорожчали товари для дому — посуд, меблі та побутова техніка, — електроніка та товари особистого догляду. Попит змістився з великої техніки в бік дрібного побуту: мікрохвильовки, мультиварки, блендери.

Незабаром може виникнути проблема з будівельними матеріалами, тому що Україні доведеться купувати їх за кордоном за вищою ціною, прогнозує президент всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Костянтин Салій.

«Зараз залишається дуже багато дистриб’юторів, в яких на складах є залишки будівельних матеріалів. Більш-менш неушкодженою залишилась основна частина цементних заводів, тобто цемент та пісок, граніт та щебінь будуть», — зазначає він.

Але зі склом та керамічною плиткою будуть великі проблеми. Також будуть труднощі з керамічною цеглою, бо багато заводів було в Сумах та Гостомелі, а зараз вони зруйновані.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button