Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23467 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: knmau.com.ua

Київська консерваторія хоче зберегти у своїй назві ім’я російського композитора Петра Чайковського. З таким проханням вчена рада Національної музичної академії звернулася до керівництва України.

На думку народного артиста України Юрія Рибчинського, воювати між собою можуть уряди та армії, але не культури. Адже «Чайковський, як і Шекспір, як і Жанна д’Арк, як і Христос, не належить одному конкретному народу, він належить усьому світу».

Оперний співак, народний артист Анатолій Кочерга також наголосив на важливості доводити всьому світу приналежність Чайковського до України.

Колектив закладу просить владу підтримати всі заходи для «повернення Україні композитора з українським корінням, для захисту його спадщини від використання її агресором як інструменту руйнації української сутності».

На думку музичної критикині Любові Морозової, Чайковський уже давно перетворився на культурну зброю, яка, помножена на газ, нафту і гроші, робить «русский мир» привабливим в очах європейців.

«Так, вони теж були жертвами, але нині вони – зброя. І це та зброя, яка легко може бути використана проти нас. Переконати в тому, що Чайковський – український композитор, ми зараз не зможемо ані світ, ані самих себе. А напівтонів воєнний час не визнає. Тому дискутувати сьогодні за допомогою слів чи мистецтва на предмет культурної приналежності Чайковського або Прокоф’єва означає зайвий раз порушувати питання близьких і, перепрошую, «братських» відносин наших народів. А це частина російського наративу», – вважає експертка.

Чайковський народився та помер на території сьогоднішньої РФ, але жив він не лише там. Значна частина його творчості пов’язана з Україною. Протягом трьох десятиліть він щороку по кілька місяців відпочивав в українських містах, де написав близька 40 творів.

«Суспільне» писало, що відпочивав Чайковський в Україні у своїх друзів та родичів. По батьківській лінії його рід походить від козаків Чайок. Прапрадід композитора Федір Опанасович Чайка  був із-під Полтави, служив у Миргородському полку Війська Запорозького. Його син Петро (дід композитора) народився на Полтавщині і змінив прізвище на Чайковський, коли навчався у Києво-Могилянській академії.

В Україні проходить активна кампанія щодо дерусифікації. Зокрема, у Києві триває голосування за нові назви вулиць в застосунку «Київ Цифровий».

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button