Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Vika Yasynska / facebook.com/levin.maks

13 березня російські військові стратили українського фотокореспондента Макса Левіна після допитів і, можливо, тортур, стверджується у розслідуванні «Репортерів без кордонів» (RSF).

Тіло 40-річного Левіна та його друга й охоронця, військового Олексія Чернишова, знайшли першого квітня в районі села Гута-Межигірська в 30 кілометрах на північ від Києва. Слідчі тоді повідомили, що фотографа було застрелено трьома пострілами зі стрілецької зброї — один у груди, два в голову.

Двоє представників RSF — розслідувач Арно Фроже та воєнний репортер Патрік Шовель — збирали докази під час візиту до України з 24 травня до третього червня. Обидва працювали з Левіним на Донбасу наприкінці лютого. Їм вдалося реконструювати більшу частину подій, які відбувалися з українським фотографом до загибелі.

Реконструкція останніх днів

10 березня Левін втратив свій дрон біля Мощуна, намагаючись зафільмувати зайняту російськими військами територію — апарат розрядився й упав у лісі. Окупанти помітили Левіна та його супутників і відкрили вогонь, довелося тікати.

13 березня Левін повернувся, виявивши, що частину лісу вже окупували росіяни. Левін попри все хотів знайти дрон, бо вважав знятий матеріал вкрай важливим. О 11:23 він надіслав своїй дівчині голосове повідомлення, питаючи, які новини. Це було останньою звісткою від нього.

Останні дані з GPS-реєстратора його автівки фіксують, що о 12:51 він рухався зі швидкістю 30 км/год лісом на захід у напрямку східних околиць Гути-Межигірської.

Знахідки на місці страти

Розслідувачі знайшли місце злочину. Поряд досі стояв спалений Ford Maverick Левіна з 14 отворами від куль. За допомогою металошукача виявили кулю, яка, вірогідно, поцілила у фотографа. На місці також знайшли речі росіян зі слідами ДНК: залишки російського сухпайка, сигаретні пачки та інструкції до зброї. 

«Фото з місця злочину та огляд свідчать про те, що двох чоловіків, без сумнівів, холоднокровно стратили, вірогідно, перед тим катувавши. Деякі докази, включно з розташуванням тіла Чернишова, вказують на те, що його спалили живцем. Фотографії тіла Левіна та виявлені у землі кулі, заглиблені на 15 сантиметрів, якраз у тому місці, де було знайдено тіло, свідчать, що його, ймовірно, вбили одним чи двома пострілами з близької відстані, коли журналіст вже лежав на землі», — йдеться у звіті.

Вважають, що Левіна та Чернишова вбили солдати 106-ї гвардійської повітряно-десантної Тульської Червонознаменної дивізії, які в той час окупували Мощун. Мешканці згадували бурятів, які входять у 64-ту окрему мотострілецьку бригаду, котра коїла злочини в Бучі.

Два сценарії

Автори розслідування висувають два гіпотетичні сценарії страти Левіна та Чернишова.

Левін вийшов із машини, шукаючи дрон, у той час, як Чернишов лишався на пасажирському сидінні. Вони не знали, що їх помітили російські солдати. Левін отримав кулю у груди та впав, Чернишов намагався вийти з машини, але був убитий пострілом у голову. Росіяни підійшли до Левіна та вистрілили в голову, потім облили бензином тіло Чернишова й підпалили. Окупанти забрали особисті речі Левіна, такі як телефон, взуття, документи, бронежилет.

Росіяни зупинили автомобіль, роззброїли Чернишова та змусили Левіна проїхати далі в ліс. Це пояснює, чому машина стояла криво, всупереч тому, як зазвичай акуратно паркувався журналіст, а також те, що він був у окулярах, які вдягав лише за кермом. Потім чоловіків допитували кожного окремо. Щоб змусити їх говорити, почали стріляти, а Чернишова підпалили живцем. Зрештою обох стратили пострілами в голову.

Вісім журналістів загинули у війні з 24 лютого

Левін народився 1981 року в Боярці, працював у редакції LB.ua, співпрацював з агенствами Reuters, BBC, TRT World, Associated Press, Hromadske. Мав чотирьох синів.

Після початку російського вторгнення в Україні загинули ще семеро журналістів. Однією з останніх жертв став 32-річний французький відеорепортер Фредерік Леклерк-Імхофф, вбитий уламками снаряда наприкінці травня під Сєвєродонецьком.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button