Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23633 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Пам’ятник Щорсу в Києві. Фото: УНІАН

Міністерство культури та інформполітики вирішило зняти з держобліку низку пам’ятників діячам радянської доби. Водночас, як пояснила «Хмарочосу» депутатка Київради Ксенія Семенова, більшість об’єктів, які увійшли до списку, вже давно демонтувала або перемістила місцева влада.

Загалом рішення про те, що робити з пам’ятниками в місті, приймає місцева влада, а міністерство лише погоджує, якщо об’єкт має охоронний статус. Пам’ятники ватажку більшовиків Щорсу Василя Бородая та радянському воєначальнику Ватутіну Євгена Вучетича не увійшли до списку, тому що місцева влада поки не зверталась до Мінкульту.  

«Є дві процедури, якщо хочеться з публічного простору прибрати пам’ятник, який має охоронний статус. Якщо об’єкт має статус, то його демонтаж або переміщення треба погоджувати. Перший спосіб, як це зробити: забрати охоронний статус, якщо, наприклад, пам’ятник втратив культурну цінність. Таке рішення погоджується Мінкультом. Другий спосіб – переміщення за рішенням органів місцевої влади. Тоді влада на місцях звертається до Мінкульту щодо переміщення, створивши відповідний проєкт. Якщо скульптура статусу не має, то її місто може демонтувати або перемістити самостійно», – пояснила Семенова.

Зокрема, Київрада прийняла проєкт рішення про демонтаж 60 пам’ятників, пов’язаних з РФ та Радянським союзом. Подальшу долю цих об’єктів вирішуватиме міжвідомча комісія, створена на базі Департаменту благоустрою з залученням експертів. Рішення мають прийняти за місяць.

Пам’ятники, затверджені тільки зараз, відправляли на погодження Мінкульту ще під час першої хвилі декомунізації, зазначила депутатка. Не дочекавшись відповіді, місцева влада самостійно демонтувала скульптури.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button