Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 300 днів. За цей час ми опублікували 23649 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
ТЦ «Амстор» у Кременчуці. Фото: Полтавська ОДА / t.me/DMYTROLUNIN

Після нещодавнього ракетного обстрілу в Кременчуці, який забрав життя 19 осіб, українські торговельні центри посилюють заходи безпеки. У КМДА заявили, що перевірятимуть, як відбувається евакуація відвідувачів ТРЦ під час повітряної тривоги. Також заборонили дитячі та розважальні майданчики.

З початку вторгнення в Україні зруйновано вже понад 20 торговельних центрів. Майже в усіх випадках російська влада заявляла, що їхня «високоточна зброя» вражає лише військові об’єкти.

Fabrika, Херсон, 1 березня

Фото: vgoru.org

Коли пожежники кинулися гасити обстріляний херсонський ТРЦ «Фабрика», по автоцистерні відкрив вогонь російський БТР. Шестеро рятувальників вистрибнули з атакованої машини та знайшли укриття в кілометрі від місця нападу. В результаті будівля вигоріла вщент.

Nikolsky, Харків, 10 березня

Фото: поліція Харківської області

Збудований незадовго до війни ТРЦ Nikolsky на вулиці Пушкінській у центрі міста було обстріляно системами залпового вогню «Смерч». Обвалився купол будівлі, почалася пожежа, яку, втім, вдалося загасити за чотири години.

Будівля встояла. В середині червня ТРЦ відновив роботу.

Retroville, Київ, 20 березня

Внаслідок обстрілу ТРЦ Retroville на Виноградарі загинули восьмеро осіб. Вибухова хвиля пошкодила житлові будинки поруч.

Однак будівля вистояла, і власники планують відкрити більшу частину торговельно-розважального центру вже в серпні цього року.

Епіцентр, Буча, 20 березня

Фото: пресслужба Епіцентру

Загалом внаслідок російського вторгнення мережа «Епіцентр» втратила три торговельні центри — в Бучі, Чернігові та Маріуполі. Ще два, в Києві та Харкові, зазнали ушкоджень.

ПортCity, Маріуполь

Фото з російських пропагандистських медіа

Ще на початку березня ТРЦ ПортCity був цілий — у мережу викладали відео, як його грабують мародери. Та після безперервних обстрілів і військових дій, які точилися впродовж тримісячної блокади Маріуполя, від споруди залишилися самі обгорілі руїни.

Рив’єра, Одеса, 9 травня

Росія «відсвяткувала» День перемоги, випустивши сім ракет по Одесі та зруйнувавши ТЦ «Рив’єра». Разом із ним було знищено склад товарів. У сусідній багатоповерхівці вибуховою хвилею вибило віконні блоки, повивертало двері.

Одна людина загинула, п‘ятеро дістали поранення.

Амстор, Кременчук, 27 червня

Фото: Полтавська ОДА / t.me/DMYTROLUNIN

Будівлю обстріляли ракетами Х-22, випущеними літаками з Курської області. Російське міноборони переконувало, що вдарили по «ангарах зі зброєю та боєприпасами», які надійшли з США та Європи, а пожежу в ТЦ начебто спричинила подальша детонація. Численні відео очевидців та записи камер спостереження це спростовують.

Внаслідок ракетного удару 19 людей загинули, серед яких діти. Понад 60 постраждали.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button