Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Daniel Öberg / Unsplash

Уряд запускає грантові програми для українців для створення власного бізнесу, навчання айтівців, а також на садівництво й вирощування городини, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Програми передбачають гранти на такі ініціативи:

  • створення власного бізнесу;
  • розвиток переробного підприємства;
  • закладка саду;
  • розвиток тепличного господарства;
  • реалізація стартапу, зокрема у сфері ІТ;
  • навчання ІТ-спеціальностям.

Започаткування бізнесу

Програма мікрогрантів на створення власного бізнесу розрахована як на досвідчених підприємців, так і на початківців. Для участі потрібно підготувати бізнес-план майбутнього підприємства та разом із заявкою подати через портал Дія. Ощадбанк оцінює бізнес-планта ділову репутацію заявника. Після цього учасник має пройти співбесіду в центрі зайнятості. Рішення про надання гранту приймає Державна служба зайнятості.

Кошти видають на основі рейтингу: спочатку фінансування отримують заявники з найвищим балом. Розмір мікрогранту визначається відповідно до запиту, але не менше як 50 тисяч гривень. Залежить також від кількості робочих місць: сума гранту складе 150 тисяч гривень, якщо підприємець створює одне робоче місце, і 250 тисяч гривень — за два. 

Переробка

Програма грантів для створення переробних підприємств передбачає залучення до 8 мільйонів гривень для старту чи розвитку виробництв із переробки. Для першої тисячі заявників держава співфінансує 70% від вартості проекту, решту оплачує отримувач. Для наступних заяв держава надає кошти у розмірі до 50% вартості проекту. 

Заявку подають так само через Дію. Рішення про надання гранту для таких підприємців приймає Мінекономіки. Підприємці, які отримали кошти, зобов’язані протягом трьох років сплатити податки та ЄСВ у розмірі гранту та створити щонайменше 25 робочих місць. 

Теплиці та сади

Програми розвитку тепличного господарства та садівництва передбачають надання грошей на реалізацію типових проектів, затверджених Мінагрополітики. Це легкі тепличні модулі, розміром близько двох гектарів, та сади площею до 25 гектарів.

Підприємці, які хочуть побудувати теплицю, можуть залучити до 7 мільйонів гривень державного співфінансування. Для першої тисячі заявок держава компенсує 70% від вартості проєкту, для всіх наступних заявок — 50%.

Для тих, хто планує закласти сад, співфінансування залежить від типу рослин: для першої тисячі гектарів держава компенсує 70% вартості проєкту, для наступних — 50%. 

Для подання заявки потрібно мати типовий проект та бізнес-план. Оформлюється вона через Дію або у відділеннях банків, перелік яких визначає Нацбанк. Рішення про надання гранту приймає Мінагрополітики.

Отримувачі коштів зобов’язуються створити 40 нових постійних та сезонних робочих місць у тепличному господарстві та від трьох до 20 нових постійних та сезонних робочих місць — у садовому.

Стартапи

Кошти стартапи можуть отримати як розробники готових технологічних продуктів, так і фахівці, які мають ідею проєкту. Залежно від стадії реалізації проєкту підприємець може залучити від 750 тисяч до 3,5 мільйонів гривень безповоротного гранту від Фонду розвитку інновацій або від 3,5 до 8 мільйонів гривень поворотної фінансової підтримки від Національного фонду інвестицій.

Заявку на участь у програмі слід подати через сайт Фонду розвитку інновацій. Рішення про надання гранту приймається на конкурсній основі, де проєкти оцінюються експертами. 

Отримувачі коштів мають створити не менш як 3-10 робочих місць (залежно від типу стартапу), розробити конкурентну технологію, яка орієнтуватиметься на зовнішній ринок, і повернути 50% суми гранту у вигляді податків та зборів протягом двох років.

Навчання в айті

Програма грантів «Старт в ІТ» передбачає оплату вартості навчання для тих, хто втратив роботу, перебуває у простої або неоплачуваних відпустках, для переселенців та для людей, які бажають отримати нову професію у сфері IT.

Заявки учасників разом із пакетом документів приймають центри зайнятості. Одержувачам гранту надається електронний сертифікат для професійного навчання, який гарантує оплату навчальних послуг. Учасники програми мають використати сертифікат протягом 10 робочих днів із дня видачі, уклавши на його підставі договір з закладом освіти. 

Особи, які беруть участь у програмі, зобов’язуються пройти курс навчання та після його завершення протягом 30 днів працевлаштуватися за новою спеціальністю, або відкрити власну справу в цій галузі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button