Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Адміністрація Дарницького району опублікувала фото житлової багатоповерхівки, щільно оповитої виноградом Вічі. Цей будинок розташовано на вулиці Ревуцького, 5.

На відміну від багатьох європейських міст, у Києві не так часто можна зустріти в’юнкі рослини на фасадах будинків. Навпаки, буває, що ліани зрізають. Мешканці часто вважають, що виноград чи плющ шкодять будівлі, підвищують вологість і приваблюють комах або гризунів.

Крім того, в Києві загалом мало розвинена культура озелення. Попри те, що його часто називають «найзеленішою столицею Європи», дані, наприклад, цієї карти свідчать, що місто пасе задніх за кількістю та якістю озеленення. Навіть у парках і на озеленених вулицях дерева нещадно кронуються, всихають, газони вистригаються і випалюються на сонці без поливу та тіні, однорічні декоративні квіти переважають над сталими багаторічниками, зони дикої природи зазнають благоустрою.

Натомість зелений фасад має низку переваг, окрім естетичної: охолодження та теплоізоляція (зокрема, завдяки зниженню потоку повітря вздовж стіни, що дозволяє відчутно зекономити на опаленні), очищення повітря, вбирання дощової води, зниження рівня шуму, забезпечення біорізноманіття міських екосистем.

У Центрі альтернативного озеленення зауважували, що виноград Вічі, на відміну від дівочого винограду, кріпиться до стіни присосками, тому не потребує опори. Щовесни його пагони повністю відновлюються, а не звисають жмутами сіна.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button