Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Ту-95. Фото: informnapalm

Російські ракети з далекого Каспійського моря руйнували будинки і в Києві, й у Львові. Кораблі запускають крилаті ракети «Калібр», бомбардувальники Ту-95 і Ту-160 — ракети Х-101 і Х-555. Чому запуски відбуваються з такої віддаленої території, пояснюють ТЕКСТИ.org.ua.

Google Maps

Пояснення перше: тому, що може

Заявлена дальність польоту ракет сягає 5 тисяч кілометрів (це, наприклад, відстань від Лісабона до Нью-Йорка), тож місце запуску не має значення. Найімовірніше, запуски відбуваються в той момент, коли в цьому регіоні є ракети напоготові й коли з’являється інформація про коридор, потенційно вільний від українських ППО і радарів. 

Пояснення друге: поряд є база

Важкі бомбардувальники Ту-95 і Ту-160 базуються під Саратовом, але мають аеродроми і в Астраханській області — фактично на березі Каспійського моря. Крім того, з початку вторгнення в Україні південь Росії закрито для цивільної авіації.

Пояснення третє: конспірація

Російський флот і військові бази повністю контролюють північну частину Каспійського моря. Немає зайвих свідків запусків, а в разі невдалого запуску російські військові можуть прибрати уламки ракети.

Пояснення четверте: ускладнення прогнозів

Ракета летить довго й може кілька разів змінювати траєкторію. Наприклад, ракети, запущені на Київ, фіксували над Південноукраїнською АЕС — тобто вони могли облетіти Крим або пролітати над окупованою Херсонщиною. Це ускладнює прогнозування, куди поцілить ракета, сирени вмикаються по всьому ймовірному маршруту.

Пояснення п’яте: психологічний тиск

Ракети високої дальності створюють враження «довгої руки», яка може дотягнутися куди забажає. Вірогідно, росіяни прагнуть таким чином не лише деморалізувати українців, але й продемонструвати силу державам регіону.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button