Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: knmau.com.ua

Експертна рада Міністерства культури рекомендувала колективу Національної музичної академії України відмовитись від імені російського композитора Петра Чайковського у назві закладу. Про це йдеться на сайті Мінкульту.

Під час обговорення експерти наголосили, що «ім’я Петра Чайковського може бути присутнє в українському культурному і громадському просторі, оскільки він не був імперським шовіністом, ворогом гуманізму чи загальнолюдських цінностей як таким». Разом із тим вони вважають, що «абсурдно виглядає ситуація, коли дві консерваторії у світі – у Москві та Києві, носять ім’я Чайковського, а фрагмент його концерту є офіційно затвердженим гімном, який звучить під час виступу російської олімпійської команди під нейтральним прапором, фактично будучи символом нинішньої РФ як держави».

«Зважаючи на викладене, а також на суспільний резонанс, експертна рада вирішила одноголосно рекомендувати колективу Національної музичної академії України розглянути на зборах трудового колективу питання щодо відмови від імені П. І. Чайковського у назві закладу», – йдеться в релізі.

Раніше ми писали, що вчена рада музичної академії звернулася до керівництва України, щоб зберегти у своїй назві ім’я Чайковського. Колектив закладу просив владу підтримати всі заходи для «повернення Україні композитора з українським корінням, для захисту його спадщини від використання її агресором як інструменту руйнації української сутності».

Водночас на думку музичної критикині Любові Морозової, Чайковський уже давно перетворився на культурну зброю, яка, помножена на газ, нафту і гроші, робить «русский мир» привабливим в очах європейців.

Чайковський народився та помер на території сьогоднішньої РФ, але жив він не лише там. Значна частина його творчості пов’язана з Україною. Протягом трьох десятиліть він щороку по кілька місяців відпочивав в українських містах, де написав близька 40 творів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button