Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 57 днів. За цей час ми опублікували 24485 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: unsplash

19 країн світу подолали переломний момент для масового впровадження електромобілів, свідчать дані Bloomberg. Така тенденція свідчить про збільшення попиту на електрокари.

За останні шість місяців США, Європа та Китай – три найбільші автомобільні ринки – подолали бар’єр 5% продажів електрокарів від загальної кількості проданих авто. Якщо в США тенденція продовжиться, то до кінця 2025 року чверть продажів нових авто може припадати на електромобілі. Це буде на рік чи два раніше за більшість основних прогнозів.

Чому 5% такі важливі?

У випадку електромобілів 5% є точкою, коли попит перших користувачів наздоганяє масовий. До цього продажі, як правило, повільні та непередбачувані, після – швидко прискорюються.

Країни по всьому світу дотримуються аналогічних схем впровадження електромобілів. На початку більшість перешкод універсальні: не вистачає громадських зарядок, автомобілі дорогі та в обмеженій кількості, покупці мало про них знають. «Як тільки дорога прокладена для перших 5%, маси незабаром підуть за ними», – вважають експерти.

За кожною країною, яка переступила переломний момент щодо електромобілів, стоїть програма федеральних стимулів та екологічних стандартів. У США адміністрація Джо Байдена минулого року заявила, що до 2030 року електромобілі мають становити половину нових автомобілів (включаючи гібридні авто). Згідно з аналізом, ця мета має бути досягнута із запасом у декілька років.

Подальше зростання також залежить від здатності автовиробників та їх постачальників швидко збільшувати виробництво. Volkswagen, Ford і BMW планують, щоб до кінця 2030 року 50% або більше їх глобальних продажів припадали на електрокари.

Як пояснюють експерти, автовиробники теж мають переломні моменти. Заводи мають бути переоснащені, а ланцюжки поставок переналаштовані. Щоб досягти максимальної економії коштів, весь автомобіль має бути перероблений з урахуванням електрифікації.

Перехід світу на електромобілі неминучий?

На сьогоднішній день 90% світових продажів електрокарів припадає на США, Китай та Європу. Це означає, що інші країни, відповідальні за третину світових щорічних продажів автомобілів, ще не пройшли переломний момент.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, світові продажі електромобілів потроїлися за останні два роки. Все чисте зростання світових продажів автомобілів у 2021 році припало на електромобілі, і, за прогнозами BloombergNEF, ця тенденція збережеться на невизначений термін.

Очікується, що переломний момент в 10% буде пройдений цього року. Якщо тенденції збережуться, очікується прискорення попиту.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button