Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Вечірній Київ

Київська влада вирішує питання про перевезення пам’ятників авторитаризму в музей. Мер Віталій Кличко пропонує на місці поваленого у 2013 році Леніна облаштувати «красивий старовинний фонтан».

В ефірі телеканалу «Київ» він заявив, що місце, де був пам’ятник, має «негативну енергетику».

«Там прокляте місце. Там був пам’ятник Миколаю, ще комусь із царів, Распутіну, потім там у 40-і роки стояла шибениця. Місце з негативною енергетикою. Потім там поставили Леніна. Я дав пропозицію людям, які мають фахову освіту, зробити там фонтан, красивий старовинний фонтан, щоб вода змила там негативну енергетику», – сказав Кличко.

За словами мера, зараз вирішується питання про перевезення пам’ятників авторитаризму, саме туди перевезуть пам’ятник Щорсу.

Читайте також: Що не так з наказом Мінкульту про зняття з обліку радянських пам’ятників у Києві?

Пам’ятник Леніну розташовувався перед Бессарабською площею, на розі бульвару Тараса Шевченка та вулиці Хрещатик. У часи Другої світової війни на місці, де встановили монумент, була розміщена шибениця.

У 2009 році пам’ятник пошкодили, цього ж року уряд під тиском громадськості позбавив об’єкт статусу пам’ятки національного значення. У 2013 році під час Революції Гідності пам’ятник повалили.  

2016 року на місці пам’ятника з’явився арт-об’єкт у вигляді металевих сходів, які піднімаються на висоту постаменту, а потім спускаються донизу. Конструкцію розробила мексиканська художниця Синтія Ґутьєррес, роботу якої обрали на конкурсі фонду Ізоляція. Наступного року перемогла художня інсталяція від іранського митця Махмуда Бакші «Безкінечне святкування». 2018 року п’єдестал перетворили у вертикальну трав’яну інсталяцію з розмарину. Цей проєкт під назвою «Ритуал природи» розробила мексиканська художниця Іса Каррільйо.

Фото: фонд Ізоляція

2018 року перед постаментом з боку Бессарабського ринку відкрили скульптуру «Середній шлях» румунського митця Богдана Раци у вигляді людської руки синього кольору.

Фото: Вечірній Київ

Потім біля постаменту встановлювали крижану скульптура у вигляді Карпатської рисі та роботу «Протистояння» від митця Олексія Золотарьова.

Під час повномасштабної війни у травні 2022 року біля постаменту з’явилась тимчасова інсталяція під назвою «Zaстрелись» скульптора Дмитра Іва.

Фото: Дмитро Ів

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button