Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23575 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Robert Anasch / Unsplash

Радянський герб на щиті київського монументу Батьківщина-Мати технічно неможливо демонтувати. Про це Радіо НВ заявила мистецтвознавиця, співробітниця музею історії Києва Катерина Липа.

У застосунку Дія зараз триває опитування щодо долі герба СРСР на монументі, збудованого 1981 року. Користувачам пропонують три варіанти: демонтувати; залишити як є; замінити на тризуб.

За словами Липи, після отримання Україною незалежності до питання демонтажу монумента підійшли відразу з практичної точки зору. 

«Тоді на поверхні були ще всі документи, й інженери розпочали розрахунки. З’ясувалося, що нічого не можна зробити. Тобто це будівництво наробило такого кошмару із ділянкою забудови, що будь-які маніпуляції з “бабою” загрожують Лаврі. Також завдяки розрахункам з’ясували, що герб теж неможливо демонтувати, хоча дуже хотілось», — запевняє мистецтвознавиця.

Вона запропонувала замість опитування провести нові інженерні дослідження, які покажуть, чи можливо зняти герб СРСР зі щита.

Раніше ми писали про інженерні труднощі демонтажу герба (це рельєф, під яким немає другого шару) та про питання авторського права на витвір мистецтва.

Видання також опитало голів Інституту національної пам’яті — чинного і колишнього. Останній, Володимир В’ятрович, висловив жаль, що в Дії немає варіанту знести сам меморіал. Стверджує, знає чимало тих, хто таку ідею підтримав би.

Натомість чинний голова Інституту нацпам’яті Антон Дробович називає таких «безвідповідальними популістами». За його спостереженнями, вісім із десяти тих, хто закликає знести Батьківщину-Мати, не знають, що монумент є частиною музею Другої світової війни, з залами, ліфтом, оглядовим майданчиком.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button