Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Антонівський міст. Фото: Вікіпедія

Протягом 19-20 липня ЗСУ вдарили по Антонівському автомобільному мосту через Дніпро, який має стратегічне значення для звільнення Херсона — а це, своєю чергою, на думку воєнних оглядачів і британської розвідки, стане переломним моментом у війні. Також вже другий тиждень Україна б’є по військових складах біля переправи в Новій Каховці.

Радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань уточнив, що було «точне влучання» по російських позиціях між Антонівськими мостами (їх два: автомобільний і залізничний, розташовані в шести кілометрах один від одного).

«Там є такий майданчик, де орки зробили дуже потужні укріплення, розмістили багато зброї, розмістили військовий підрозділ, який займається охороною та виступає потужним блокпостом», — зазначив він.

Російське агентство ТАСС з посиланням на окупаційну владу повідомляє про 11 ракет HIMARS, які поцілили по мосту, й про те, що міст «фактично зруйновано». 

Антонівські мости і гребля у Новій Каховці — ключові шляхи через Дніпро, якими Росія може постачати або відводити війська. Також біля Херсона є міст через річку Інгулець.

На Google Maps позначено два Антонівські мости біля Херсона, міст через річку Інгулець і праворуч — дамба каховської ГЕС

Росіяни не мають можливості обороняти всю лінію фронту в районі Херсона — вирити окопи по всій довжині неможливо, зауважує аналітик Conflict Intelligence Team Кіріл Михайлов. Їхня оборона тримається на укріпленні окремих населених пунктів і певних інфраструктурних об’єктів.

Фото: Оперативне угруповання військ “Каховка”

The Kyiv Independent виокремлює три ключові об’єкти, які дозволять оточити російські війська та змусили їх забратися з Херсона. Перший — траса М14, яка сполучає Херсон із Новою Каховкою і яка вже стала ціллю для нової зброї, що постачають західні союзники. Другий — Антонівські мости. Третій об’єкт — дамба Каховської гідроелектростанції, якою іде траса М14.

Потенційні напрямки українського наступу для звільнення правобережжя

Якщо трасу буде блоковано, а Антонівські мости знищено, Дніпро стане природною перешкодою (його ширина сягає 1-4 кілометрів), і найближчою переправою на правобережжя виявиться Запоріжжя, яке контролюється ЗСУ. На Херсонщині українська артилерія зможе успішно попереджати спроби росіян збудувати понтонні мости (згадаймо форсування Сіверського Дінця).

«Подібні мости дуже витривалі, їх зовсім не просто знищити, — коментує інженер Дмитро Макагон. — У цього моста, мабуть, найуразливіше місце в найнижчій частині над поверхнею землі. Там можна застосувати снаряд, який проб’є конструкцію і вибухне під нею, тоді ударна хвиля буде направлена частково туди, куди треба».

Наслідки руйнування Антонівського мосту

Блокада Херсона може зайняти багато часу, але, на переконання аналітиків, стане найменш кривавим сценарієм, протилежним тому, що Росія зробила з Маріуполем, намагаючись якнайшвидше захопити місто.

Загалом російська логістика дуже повільна на Херсонщині через брак доріг і мостів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button