Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 57 днів. За цей час ми опублікували 24485 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Коростенський кар’єр. Фото: kk.unigran.ua

Відібрані в росіян заводи будматеріалів можуть стати в нагоді під час відновлення зруйнованого житла. По це йдеться в матеріалі Економічної правди.

Які великі компанії відібрали в росіян?

Через два місяці після початку війни Верховна Рада дозволила конфіскувати активи росіян та білорусів на користь України. Одними з перших арештованих активів стали промислово-будівельні компанії.

Так, у червні суд арештував 24 об’єкти компанії «Аерок» — одного з найбільших виробників газобетону в Україні. Загальна вартість майна становить два мільярди гривень. Фірма, зареєстрована в Обухові, входить до складу російської «Групи ЛСР» — другого за обсягами забудовника в Росії. Кінцевим бенефіціарним власником «Аерок» є російський мільярдер Андрій Молчанов.

Наприкінці червня арештовано майно російського бізнесмена Ігоря Наумця: компанії «Юнігран», «Будіндустрія сервіс ЛТД», Коростенський кар’єр тощо. Вартість активів оцінили у понад мільярд гривень. «Юнігран» видобуває щебінь та пісок у Житомирській області, а також у районі промзони «Видубичі» в Києві. Крім того, ця фірма продає тротуарну плитку і гранітну бруківку. При цьому ринком збуту була Росія: у 2013 року 98% щебеню вивозили туди. Зокрема, гранітний щебінь з Коростенського кар’єру використовували у будівництві мосту через Керченську протоку.

У квітні під арешт підпали акції та майно Глухівського кар’єру кварцитів на Сумщині, який належить корпорації «Руса» російського олігарха Олега Дерипаски. Високочистий кварцит, кремній та феросиліцій незаконно експортували до Росії та продавали військовим підприємствам, зокрема для виготовлення ракетних комплексів.

«Небачені обсяги будівництва»

Відбудова пошкодженого війною майна збільшить ринок будівництва до небачених обсягів. Та вже зараз деякі забудовники відчувають брак будівельних матеріалів — передусім через порушення ланцюжків постачання.

Вирішити проблему дефіциту будматеріалів можна за допомогою конфіскованих у росіян активів. Питання в тому, чи будуть ці підприємства націоналізовані, чи їх продадуть приватним інвесторам.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button