Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Gregory Atkats / Unsplash

Інститут охорони природи при Академії наук Польщі заніс свійського кота, Felis catus, до реєстру чужорідних інвазійних видів, повідомляє AP.

Коти були одомашнені 10 тисяч років тому цивілізаціями Близького Сходу й у Європі мають вважатися інвазійним видом, пояснюють вчені. Принаймні кіт цілком відповідає прийнятим у Польщі критеріям для такого визначення. В ЄС діють дещо інші регламенти.

Загроза, яку становлять домашні коти біорізноманіттю, є відомою проблемою: через полювання котів у світі зникли принаймні два види рептилій, понад 20 видів ссавців та 40 видів птахів. Докладніше можна почитати в цьому матеріалі.

Зарахування свійського кота до інвазійних видів обурило багатьох власників котів у Польщі. За словами біолога Войцеха Солажа, чимало хто вирішив, що вчені закликають присипляти домашніх улюбленців.

Польська база інвазійних видів налічує майже 1800 видів. Кількадесят із них вважаються такими, що становлять загрозу для Польщі або ЄС. Утім коти, наголошують в Інституті, не належать до цієї категорії, тож на них не поширюються заходи з контролю за популяцією, зокрема знищення або ізоляція.

Водночас вчені закликають господарів не відпускати котів на вільний вигул. Окремі миші та пташки, яких кішка часом приносить додому, можуть бути лише малою частиної її здобичі за день.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button