Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: КМДА

На сайті Київради зареєстровано петицію з вимогою скасування рішення про зупинку громадського транспорту на час повітряних тривог.

«Рішення ніяк не підвищує безпеку містян, які мають шукати укриття на перших зупинках, де їм довелося вийти під час повітряних тривог. При цьому маршрутки продовжують курсувати і возити пасажирів. Така сама ситуація і з таксі та приватними автомобілями», — заявляє автор звернення Олександр Гречко.

У КМДА роз’яснювали, що після початку повітряної тривоги комунальний транспорт висаджуватиме пасажирів до найближчої зупинки або навіть «кишені». Передбачається, що пасажири прямуватимуть до укриття, а водій чекатиме на них це час плюс десять хвилин після відбою тривоги. Повторно сплачувати за проїзд не потрібно, зокрема якщо пасажир не встиг на той самий транспорт і сів у наступний.

Як це діє на практиці?

У соцмережах повідомляють, що водії міського транспорту реагують на тривоги по-різному: деякі автобуси продовжують рух, та чимало хто зупиняється. Водночас приватні маршрутки, як правило, не зупиняються ніколи.

При цьому пасажири, яких висадили з транспорту, переважно стоять натовпом на зупинках чи обабіч дороги. Деякі продовжують свій шлях пішки, решта пересідають на маршрутки. Часом пасажири просто сидять у салоні тролейбуса, чекаючи кінця тривоги.

Депутатка Ксенія Семенова вказує, що для виконнання рішення в Києві бракує щонайменше мап укриттів у п’ятихвилинній пішій доступності на всіх зупинках та оголошень про розташування найближчого укриття. Крім того, за пів року війни на укриття з міського бюджету було виділено нуль гривень. 

Що в інших містах?

Тим часом мер Львова Андрій Садовий заявив, що таке рішення діє у місті ще з початку оголошення воєнного стану, просто його не дотримуються.

Вінницька обладміністрація також опублікувала, з посиланням на ДСНС, рекомендації зупиняти громадський транспорт. Водночас зазначають, що рекомендації не є обов’язковими до виконання.

Своєю чергою, ДСНС у коментарі УП повідомила, що рішення про зупинку громадського транспоту ухвалюють в кожному регіоні окремо, на рівні всієї України такого правила немає.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button