Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У будівлі Річкового вокзалу, де знаходиться Американський університет, відреставрували панно 1961 року. Відновлювали монументально-декоративні твори реставратори Данило та Антон Гуріни. Вони також реставрували мозаїки на Центральному автовокзалі в Києві.

Збудували вокзал у 1961 році за проєктом команди архітекторів, зокрема Вадима Гопкала, Вадима Ладного та Григорія Слуцького. Інтер’єри оздобили художники-монументалісти Ернест Котков, Іван Литовченко та Валерій Ламах. Вони також відомі мозаїками на житлових будинках по проспекту Перемоги в Києві.

У декоративних панно використовувалося інноваційне для того часу поєднання матеріалів — кераміки та кольорових цементів. Усього комплекс нараховує вісім монументально-декоративних творів.

Три панно у залі очікування —  «Дніпро — торговий шлях», «Богдан Хмельницький» та «Жовтень», Ще три об’єкти в приміщенні ресторану —  панно «Україна» і фризові композиції «Праця» та «Відпочинок». Та дві композиції «Чайки над водою» у вестибюлі, та портик в екстер’єрі річкового вокзалу — різьблений контур інкерманського каменю.

У лютому в будівлі Річпорту відкрили Американський університет, вони і профінансували реставрацію панно. Роботи тривали чотири місяці — з жовтня по січень.

Брати Гуріни займалися консервацією панно. Вони відзначили якість матеріалів, які використовувалися, можливо, саме тому монументально-декоративні твори зберіглися до нашого часу. На жаль, деякі частини робіт втрачені — реставрація саме цих частин нині під питанням.

Після відкриття Річпорту в 1961 році панно жодного разу не реставрували, а лише фарбували фонові частини. За словами Данила, роботи були в аварійному стані, деякі елементи вже відходили від стін. Він наголосив, що через специфічні умови, зокрема підвищену вологу, панно потребують постійного догляду.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button