Конкурс «Садів Перемоги». Як міські городи уже працюють в українських містах

Дата публікації: 12.8.2022 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23262 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Катя Яковець

Експертка з розвитку міських громад ініціативи “Сади Перемоги”

Концепція міських садів в Україні стає більш відомою завдяки кільком громадським і приватним  ініціативам. Мабуть, більшість з вас уже чули про ініційований спільнотою сусідів Самосад у Києві  та простір міського садівництва та городництва Розсадник у львівському парку.  Та хочемо познайомити вас із ще трьома  ініціативами в Одесі, Вінниці та Києві.

Ми переконані, що вирощувати їжу можна і треба не лише у сільській місцевості, а й у наших містах, тож хочемо разом втілювати кращі практики міського городництва.  Саме тому запрошуємо міські команди заповнити форму для участі конкурсному відборі проектів міських садів до 19 серпня. Переможці отримають необхідні для реалізації саду ресурси, супровід планування і експертну підтримку (детальні умови участі та відбору ви знайдете тут).

Соціальний проект «Громадський город» в Одесі

Де? Одеса, територія Зеленого театру – відкритого амфітеатру,  де відбуваються лекції, концерти, фестивалі та зустрічі.

Як давно?
з 2017

Надихнувшись закордонним досвідом, команда Зеленого театру створила  перший у місті громадський город, аби в шумній Одесі будь-хто зміг вирощувати овочі та трави для себе. 

Старі лавки амфітеатру перетворили у високі грядки і вирішили дати можливість  будь-кому за символічну місячну плату орендувати двометрову грядку для всього, що росте й уживається разом. У різні роки простір  притягував  від 20 до 40 учасників-городників.   Завдяки ним  проростали  і всі можливі види городини, зелені та прянощів,  і навіть гарбузові грядки. Окрім того, на локації проводили освітні заходи для дітей і дорослих про свідоме споживання та міське городництво.

З часом сформувалася жива і дружня спільнота, де всі допомагають один одному, обмінюються насінням і саджанцями, влаштовують спільні обіди  з вирощених власноруч продуктів, домовляються про полив грядок один одного,  –  зазначає кураторка громадського городу Віра Рябущенко. За майже 6 років існування учасники спільноти експериментували і з форматами планування – або кожен сам вирішував садити, що більше до вподоби,  або разом обговорювали, що вирощувати і як доглядати, а також працювали з садівником простору, який консультував про типи рослин для такої невеликої грядки та особливості піклування.

Це місце люблять і використовують як айтішники, що працюють в коворкінгу поряд і роблять обідню паузу на перекус з продуктів вирощених власноруч чи лимонад із свіжозірваною м’ятою,  так і багато батьків з дітьми, які разом вирощують, доглядають, спостерігають, наочно показуючи дітям весь процес від насінини до тарілки і можливість творення чогось нового власними руками.

Наразі через війну простір закритий і проект городу на паузі, та зупинятися ніхто не планує і всі користувачі хочуть повернутися до своїх городів та навіть готові розширювати сезон городництва і на зиму, встановивши невелику спільну теплицю.

Kitchen&Garden  у Києві

Де? Київ, ВДНГ,  Kitchen&Garden – магазин прянощів в горщиках та затишне кафе з власними грядками в яблуневому саду. 

Коли засновано?
2018

Почалося все з університетської ідеї  засновниці Катерини Безжон, яка уявляла  «кухонний сад» як мікроверсію міського городництва і можливість для кожного містянина без доступу до заміських ділянок створювати  маленький город із прянощами прямо на своєму підвіконні. Бути не лише споживачем готової продукції, а й творити самостійно. Готувати ароматні страви чи чаї  із власним базиліком, тим’яном, розмарином, орегано, мелісою, м’ятою, лавандою та лавром навіть у місті. 

З часом до магазинчику пряних рослин додали ще й пікнікову зону в яблуневому саду, влаштували  грядки з зеленню (петрушкою, кропом, базиліком, м’ятою), помідорами, кабачками, які відразу й використовують для приготування страв для відвідувачів.  Доглядає за грядками шеф-кухар, що дуже тішиться кожному новому кабачку та ароматному помідору.

Відвідувачі дивуються і радіють можливості побути в яблуневому саду і поспостерігати за ростом овочів у грядках посеред міста і  зовсім  поруч із шумною магісталлю, та навіть цікавляться можливістю орендувати місце для вирощування.  Засновники простору розповідають, що потреба у самостійному продукуванні їжі стала ще більш актуальною для них з початком війни, тому планують розвивати грядки та збільшувати об’єми продукції для потреб кафе.  Також наголошують, що окрім практичної користі, контакт із природою, переминання грудочок землі, піклування про рослинки  ще й надає їм енергії, і попри фізичну втому, морально відпочивають  і відновлюються. 

Овочеві грядки у просторі живого навчання для дітей у Вінниці 

Де? Вінниця, територія простору живого навчання для дітей «КрокУс» поруч з міським парком

Коли засновано?
2017

Цей  дитячий міський город  на території навчального простору для дошкільнят пройшов шлях від висадки цибульки у міській клумбі біля офісного приміщення до влаштування повноцінних високих грядок із повторно використаної деревини із десятком різних видів городини, зелені та ягід. Тут діти бачать і практикують всі етапи вирощування: пророщення насіння, догляд за розсадою, висадка у грядки, полив та до збір урожаю і смакування плодів та страв із вирощених і зібраних самостійно овочів  та зелені.

На думку засновниці простору Людмили Федченко, діти дошкільного віку за своєю природою дослідники, і саме на цьому етапі  дитина отримує емоційні враження про природу, накопичує ставлення до різних форм життя. Так формуються першооснови екологічного мислення, свідомості, закладаються початкові елементи екологічної культури. Але відбувається це лише за однієї умови: якщо дорослі, які поруч з дитиною, самі мають екологічну культуру: показують маленькій людині прекрасний світ природи, допомагають налагодити стосунки з нею. 
Тож як тільки вихователі починають працювати із грядками, дітей і  гукати не потрібно, їм самим стає цікаво спочатку спостерігати, а потім і наслідувати.   Щоранку діти роблять обхід, поливають та спостерігають за прогресом рослин, розрівнюють землю маленькими інструментами, виходять на ягідно-овочеве полювання, складають стиглі плоди у спільний кошик для врожаю, з якого пізніше готують обід,  деякі фрукти і овочі відразу й перобляють – засушують, готують для джемів, трав’яних чаїв.  Малюкам подобається досліджувати рослинки, шукати способи як зірвати колючий баклажан, гратися і ховатися між грядками і рослинами. 

Окрім того, малі садівники іноді приносять додому свої кабачки чи інші овочі, діляться і разом з батьками починають щось висаджувати і в квартирі чи перетворювати квітник у овочеву грядку.

Якщо ваша команда також надихнулась створити міський сад у своєму місті  запрошуємо заповнити форму для участі конкурсному відборі проектів міських садів до 19 серпня. Переможці отримають необхідні для реалізації саду ресурси, супровід планування і експертну підтримку.

Всеукраїнська ініціатива «Сади Перемоги» спрямована на ефективне використання кожного клаптику землі для вирощування харчових продуктів, щоб не допустити продовольчої кризи в Україні. Це ініціатива проекту міжнародної технічної допомоги «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGE) фінансується Урядом Канади та впроваджується компанією Alinea International.

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]