Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Eugene Chystiakov / Unsplash

Дві години перед комендантською годиною в суботу — від 21:00 до 23:00 — для київських таксистів час найвищих заробітків. Про це пише у матеріалі для TEXTY таксист-блогер Антон Корнійчук, який шостий рік співпрацює з сервісами Uber, Bolt і Uklon.

У суботу за 20 хвилин до початку комендантської години Корнійчук бере замовлення з Поштової площі на Оболонь. Пасажирка платить за поїздку 250 гривень. Із них 50 гривень забирає Uber, 200 гривень ідуть водію. Така поїздка, замовлена кількома годинами раніше, коштувала б 104 гривні, з яких водію дісталося б 80.

Інші пасажири заплатили за 16-кілометрову поїздку з Мінського шосе до центру Києва 524 гривні, з яких 410 отримав водій. У звичайний час така подорож коштує лише 186 гривень.

Читайте також: Таксисти працюють по 12 годин на день за 500 доларів на місяць. Як влаштована ця сфера в Україні?

«Убер має дивну тактику щодо формування тарифу в пік. Найдешевша категорія їхнього таксі Убер Х зростає в ціні лише в півтора раза. Це максимум. Відповідно для водія брати таке замовлення, коли ринок пропонує подвійні й потрійні тарифи, — дивно. Тож у суботу ввечері викликати Убер Х майже неможливо. Натомість категорія комфорт обмежена на рівні х2,5. І такий тариф уже цікавий для водія», — зазначає таксист.

У ці години сервісам таксі сильно бракує водіїв. Uber навіть запровадив додатковий бонус за виконання поїздок з 20:00 до 22:00. У вихідні цей бонус сягає 300 гривень за чотири виконані поїздки.

Uklon дозволяє водіям фільтрувати замовлення за ціною та бажаними районами для поїздки. Корнійчук зазвичай намагається не виїжджати з центру, де завжди є попит і хороші замовлення, як наприклад поїздка з Хрещатика на Січових Стрільців за 300 гривень — це відстань, яку пішки можна здолати за 20 хвилин.

Коли до початку комендантської години залишається 10-15 хвилин, тарифи падають. Більшість людей розраховують свій час так, щоб устигнути додому до 23:00. 

Цілком звичне явище в суботу — люди, які «голосують» уздовж доріг. Це означає, що їм не вдалося викликати машину за допомогою застосунків. 

У вечори п’ятниці й неділі таксисти теж непогано заробляють, хоча тарифи відчутно нижчі за суботні. А від понеділка до четверга викликати таксі не проблема. Тарифи традиційно зростуть приблизно на годину, але залишаться доступними.

Після початку комендантської години застосунки Uber і Bolt вимикаються. А Uklon продовжує працювати. Якщо тариф задовільнятиме водія — він може приїхати. Але й у водія, й у пасажира мусить бути спецдозвіл на пересування містом. Уже є прецеденти затримання таксистів з підробленими довідками.

Читайте також: Скільки київський таксист зміг заробити за новорічну ніч?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button