Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23270 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Хвиля критичних коментарів та мемів прокотилася українськими соцмережами після того, як Міністерство культури та інформаційної політики разом із кретивним агентством Banda Agency опублікували «Тризуб Незалежності». Це нібито новий жест, яким українці за задумом авторів «зможуть вітати одне одного на день Незалежності: і в Києві, і в Криму, і у Варшаві». 

Свої фото з цим жестом в агенції пропонують підписувати хештегом #ТРИЗУБНЕЗАЛЕЖНОСТІ та викладати у соцмережі. До флешмобу вже приєдналась Надя Дорофєєва, Килиммен з гурту Kalush Orchestra, Даша Астаф’єва, Alyona Alyona, Lida Lee, а також очільник Мінкульту Олександр Ткаченко.

Як повідомляє, МКІП та Banda Agency, жестовою мовою загнутий безіменний палець означає літеру «Н», з якою починається слово «незалежність». Втім, користувачі соцмереж одразу згадали про інше значення обраного для привітання на головне державне свято жесту – з відвертим сексуальним підтекстом. 

«Шокер» замість «тризуба Чорновола»

Жест, де вказівний, середній і мізинець витягнуті, а безіменний зігнутий або опущений вниз має назву «шокер». У просторіччі жест відомий як «два в рожевому, один у бруді», що вказує на кількість пальців, вставлених у піхву та анус відповідно.

Українці також згадали, що традиційно державний герб позначають трьома пальцями догори – саме так це робив український дисидент та лідер «Народного Руху» В’ячеслав Чорновіл. 

«Здається, що вони зійшли з ґлузду у бажанні винайти щось своє» 

«Намагалися перевинайти тризуб пальцями, не змогли»

«Генерація хайпу замість державної політики», 

«Це символізує працьовитість і незакомплексованість тварюки» (цитати з «Гамлєта» Леся Подрев’янського»)

«Навіщо вигадувати новий жест, якщо ми маємо справжній #тризубнезалежності довше, ніж саму Незалежність?» 

– так зреагували українці на пропозицію нового привітання до державного свята. 

«Перекреативили»

Після того, як жест обсміяли як кріндж та «креативний креатив», Мінкультури та агентство повидаляли публікації з анонсами нового символу. Тоді МКІП опублікувало фото жовтно-блакитної долоні з піднятими договри п’ятьма пальцями і вибачилося за те, що «перекреативили». У Міністерстві пояснили, що знають про «тризуб Чорновола», але такий символ уже використовує одна з політичних партій. «Натомість нашим завданням було розробити жест для всіх українців, незалежно від їхніх політичних поглядів», – йдеться у повідомленні. 

Схоже повідомлення з’явилося і на сторінці Banda Agency: «Ми знаємо і шануємо традиційний жест Тризуба з пальців, який використовував В’ячеслав Чорновіл. Проте, на жаль, зараз його небезпечно підіймати у тимчасово окупованих українських областях. А ще він досить сильно асоціюється з однією з політичних партій».

У відповідь на критичні зауваження та звинувачення в знеціненні історії у Мінкультури написали, «що сила Трузубу Чорновола є беззаперечною» і запропонували українцям той жест тризуба, який найбільше до вподоби, додавши хештег #ТРИЗУБНЕЗАЛЕЖНОСТІ.

У 2018 році команду агентства вже критикували за офіційний бренд України, створений для популяризації України у світі. В мережі виникла велика дискусія з приводу схожості нового бренду України з логотипом одного з розділів відомого порно-ресурсу. 

«За 20 років роботи в індустрії маркетингових досліджень нам ЖОДНОГО разу не замовили тестування креативу. Назв, логотипів, концепцій, слоганів, ідей роликів. Більш того, не було й запитів на таке. Ще раз і повільно. НІ-КО-ЛИ», – написала з цього приводу Вікторія Пасечник, яка займається дослідженнями для бізнесу, натякаючи на довгу історію невдалих державних лого і брендів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button