Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/A1urbanmagazine

У центрі Львова завершилася реставрація будинку колишнього страхового товариства «Дністер». Фасад пам’ятки реставрували майже три роки, повідомляє міськрада.

Будівлю почали реставрувати у 2020 році. Дотепер тут практично повністю відновили автентичний фасад, а також відремонтували покрівлю.

Реставраційні роботи з боку вулиці Підвальної та з боку музею «Арсенал» завершили наприкінці минулого року, а тепер риштування зняли і з боку вулиці Руської. Втім на нижніх партіях фасаду ще певний час продовжать працювати фахівці.

Відновлення пам’ятки обійшлося Львову у 9,2 млн гривень. Всі роботи виконувало ПП «Володар-Маркет».

Підрядник не зумів відреставрувати унікальну плитку Івана Левинського, якою оздоблений фасад будівлі, тому її довелося відтворити. У міськраді пояснили, що будинок має багато кераміки, більшість із якої була пошкоджена під карнизом, тому довелось замінити її на копії. Також реставратори віднайшли і повернули фасаду первісну колористику.

Будівлю на вулиці Руській, 20 збудували у 1905-1906 роках за проєктом відомого у Львові архітектора Івана Левинського. Її вважають шедевром «гуцульської» сецесії. У частині будівлі знаходилось страхове товариство «Дністер», яке відігравало важливу роль в культурному житті та розвитку української громади на початку XX століття.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button