Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Гена Новіков

Держбюро розслідувань почало викликати на допити представників громадських організацій «Зберегти Квіти України» та «Мапа Реновації», а також активістів та експертів, які захищали модерністську будівлю «Квіти України» від забудови.

За даними досудового розслідування, «народний депутат України та інші особи вчинили дії, направлені на перешкоджання господарській діяльності ПрАТ «Квіти України» та незаконно проникли до іншого володіння особи, огородженої території вказаного суб`єкта господарювання на вулиці Січових Стрільців, 49».

Також у кримінальній справі йдеться, що громада «протиправно» припинила діяльність забудовника щодо реконструкції будівлі, пошкодила значну частину його майна та вжила заходів щодо унеможливлення використання будівлі «шляхом внесення до переліку об’єктів культурної спадщини».

Активісти називають такі дії ДБР тиском та залякуванням. За їхніми словами, формулювання в ухвалі «спотворюють саму суть законодавства України щодо охорони культурної спадщини». Вони зазначають, що охоронний статус не унеможливлює використання будівлі та не позбавляє власника права власності на неї, лише накладає певні зобов’язання.

Історик та краєзнавець Семен Широчин, якого викликали на допит в якості свідка, вважає, що слідство йде в інтересах забудовника.

«Слідство ігнорує факт, що демонтаж було розпочато без паспорта та проєкту, а паркан було встановлено незаконно та був припис про його демонтаж. Забудовник називає демонтаж “підготовчими роботами”. Слідство вважає демонтаж законною діяльністю, хоча він не є таким. Протидію незаконному демонтажу слідство вважає протиправною дією», – коментує Широчин.

У липні минулого року після початку демонтажу «Квітів України» кияни розібрали будівельний паркан, заблокували техніку та окупували будівлю. На будівлю було накладено кілька арештів на час досудового слідства у справах по самоуправству та по порушенню авторського права. Міністерство культури направило припис про зупинку демонтажу в історичному ареалі міста. КМДА не давала дозволів на проведення робіт, а власник не погоджував свої дій та самостійно почав руйнувати будівлю. Забудовник також не надав проєкт реконструкції.

Фото: facebook.com/Save.Kvity.Ukrainy

У результаті Шевченківський райсуд Києва наклав арешт на будівлю. На початку серпня Міністерство культури внесло «Квіти України» до реєстру державних пам’яток.

Кінцевими власниками будівлі «Квіти України» через юридичну особу є двоє українців — Олексій Пишний та Андрій Скалозуб. Пишний донедавна був співвласником щонайменше трьох компаній в РФ, а також може мати російське громадянство.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button