Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Alena Darmel / Pexels

Забудовники підвищують вартість квартир у новобудовах Києва, однак реальним покупцям можуть пропонувати суттєво нижчі ціни, повідомляє The Page.

За останні два місяці задеклароване девелоперами здорожчання квадратного метра вже становить близько 30-35%, а до кінця року може перевищити і 35-40%, зазначає керівний партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов.

Вищі ціни пов’язані з інфляцією та здорожчанням будматеріалів. Йдеться про вартість житлової площі у гривнях. У доларах ціни майже не змінилися.

При цьому Семенцов вважає, що реальні покупці мають можливість купити квартиру значно дешевше. За умови 100-відсоткової оплати вартості квартири девелопер може знизити ціну на 15-20%, а то й більше.

«Фактично первинний ринок живе в умовах “двох цін”: є задекларована девелоперами ціна, озвучена в рекламних оголошеннях, а також ціна для реального покупця. І розпіарене збільшення вартості квадратного метра в умовах майже відсутнього попиту є нічим іншим, як засобом психологічного впливу, “підготовкою” до майбутніх цінових реалій, формуванням цінової кон’юнктури на період після завершення активної фази війни», — вважає експерт.

На його думку, така тенденція збережеться щонайменше до кінця року.

Переважна більшість потенційних покупців, за словами Семенцова, цікавляться одно- та двокімнатними квартирами площею 40-60 м2, готові принаймні на 80%.

Щодо забудовників, то ті зосередилися на добудові житлових комплексів на завершальних стадіях, де вже продано понад 60-70% квартир. Нові проєкти зупинено, адже на початок вересня попит становить лише 7-10% від довоєнного рівня.

Перед складною зимою ситуація з попитом навряд чи зміниться, бо існує ризик ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі. Більшість потенційних покупців буде схильна відкласти придбання житла щонайменше до завершення опалювального сезону.

Читайте також: Житло в Україні має дешевшати. Чи ні? Що про це думають Нацбанк, експерти та забудовники

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button