Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Мінкульт

Росіяни під час окупації Ізюма на Харківщині розбили біля міста кам’яну половецьку бабу, вік якої становить тисячу років. Про це заявили в Міністерстві культури.

Унікальний пам’ятник стояв на горі Кременець біля міста Ізюма тисячу років. Наразі збереглися вісім із дев’яти кам‘яних половецьких баб, одна зруйнована майже прямим влученням снаряда, поруч також зруйновано пам’ятник героям Другої світової війни. Половецьких баб планують евакуювати до Харкова.

Половецькі кам’яні баби поблизу Ізюма — це унікальні намогильні кам’яні статуї половців, пам’ятки сакрального мистецтва IX-XIII століть. Вони символізували предків, їх ставили в спеціально споруджених для них святилищах на вершинах високих курганів або пагорбів.

З 24 лютого станом на зараз від рук окупантів в Україні вже постраждали 142 об’єкти культурної спадщини. Найбільше злочинів проти українських пам’яток зафіксували у Донецькій та Харківській областях. Через дії окупантів були знищені або постраждали 377 мистецьких об’єктів та закладів культури.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button