Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23647 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Україна повернула з російського полону 215 людей, більшість з яких — захисники «Азовсталі».

Натомість Росії видали олігарха Віктора Медведчука та 55 російських військових, повідомляє Офіс президента. Обмін відбувся у Чернігівській області.

Серед звільнених українців — 108 бійців «Азова», зокрема командир Денис Прокопенко («Редіс»), Сергій Волинський («Волина»), Святослав Паламар («Калина»), Олег Хоменко, Денис Шлега, Євгеній Бова, Валентина Зубко, Зоряна Репецька, Михайло Діанов, Ілля Самойленко, фотограф Дмитро Козацький( «Орест»), Катерина Поліщук («Пташка»). 

Катерина Поліщук («Пташка») після звільнення. Фото: СБУ
…та під час перебування в Азовсталі

«У нього був дуже-дуже-дуже щасливий голос. Боже, це капець. У мене навіть немає слів», — сказала по телефону Суспільному сестра звільненого фотографа Дмитра Козацького.

На волі тепер і троє вагітних військовослужбовиць — Яна Шумовецька, Анастасія Черненька та Мар’яна Мамонова. Остання має народити вже з дня на день.

Мар’яна Мамонова. Скриншот з відео

Восьмеро зі звільнених — поранені під час російського теракту в Оленівці. Звільнено й Миколу Куща та Костянтина Нікітенка, яких бойовики засудили до смертної кари. Повний список.

Михайло Діанов після звільнення з полону та в Азовсталі

Зараз всі звільнені — в Україні, крім п’ятьох командирів «Азова». Ті перебувають у Туреччині, згідно з домовленостями, досягнутими раніше з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом.

Святослав Паламар («Калина»). Фото: МВС

Також серед звільнених — десятеро іноземців з США, Великої Британії, Хорватії, Швеції, Марокко, які воювали за Україну, і яким погрожували стратою. Зараз вони у Саудівській Аравії.

Фото: Офіс президента

«Це був найтяжчий обмін, який я взагалі спостерігав у своєму житті. Але очевидно, це велика перемога України», — прокоментував голова МВС Денис Монастирський.

Медведчука обміняли на 200 українців, а ще 55 російських військових — на п’ятьох командирів захисників Маріуполя (Волинського, Паламара, Прокопенка, Хоменка і Шлегу). У «ДНР» повідомляють, що це росіяни, які «потрапили в полон в результаті відступу на Харківському напрямку, а також полонені військові льотчики ЗС РФ».

Фото: МВС

«Медведчук — це не просто кум Путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах», — заявив тимчасовий голова СБУ Василь Малюк. Запевняє, що під час слідчих дій Медведчук розповів багато інформації, яка вже використовуєтсья контррозвідкою.

Фото: МВС
Фото: МВС

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button