Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23632 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Вікімедіа

У Вінниці реставрують садибу Боруха Львовича — неоренесансну віллу 1913 року. Про це повідомляє Музей Вінниці, який розміщується в архітектурній пам’ятці на вулиці Петлюри, 15А.

Музей Вінниці прийшов на заміну Центру історії міста на початку лютого цього року. Зараз музей закрито для відвідувачів, бо будівля потребує реставрації.

23 вересня команда музею презентувала реставраційну концепцію, з якою можна ознайомитися за посиланням

Зображення з презентації

Зовні відновлять мощення тераси, декоративні навершя башт на даху, а також відтворять втрачену автентичну дерев’яну мансарду та балкони. 

Всередині будівлі відновлять оригінальні двері — їх вдалося майже повністю зберегти. Під час ремонтів їх просто винесли на горище. Між вітальнею і малою залою знайшли приховані подвійні двері. Їх замурували у 1970-х роках, а до того працівники радіо використовували цей портал як шафу для одягу.

Зображення з презентації

Відновлять ліпнину та опорядження стін. Зокрема, реставратори припускають, що на деяких стелях приховано живопис. В результаті численних господарських ремонтів на підлозі було перекрито оригінальні паркети в кімнатах, а також керамічні килими з метлахської плитки у приміщеннях біля входу.

Зображення з презентації

Автентичні кахельні печі не збереглися — підозрюють, що їх розібрали і вивезли під час останнього ремонту. Можливо, під час реставрації будуть переносити печі з історичних будинків Поділля, які пасуватимуть до інтер’єрів садиби Львовича.

Будівля належала вінницькому магнату Боруху Львовичу. До садиби входять особняк, збудований 1913 року в неоренесансному стилі; будинок початку ХІХ століття; прибутковий будинок з магазинами і сторожкою, збудований у 1901-1905 роках.

Після смерті Львовича у 1916 році його родина не встигла оформити спадщину й садиба деякий час стояла порожньою. У 1920 році будинок став канцелярією Симона Петлюри. З 1930-х років тут розташовувався комітет радіомовлення.

Читайте також: У Вінниці відреставрують її «найдорожчу садибу початку ХХ століття»

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button