Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 300 днів. За цей час ми опублікували 23651 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/RATPofficiel

З 14 жовтня метрополітен Парижа припинить продавати паперові «карне» — набори з десяти квитків — в автоматах на майже 180 станціях, повідомляє транспортний оператор RATP.

Протягом наступного року поступово закриватимуть продаж «карне» на всіх 303 станціях, й не лише в автоматах, але й у касах.

Парижани проходили в метро за паперовими талончиками характерного формату з 1900 року. Квитки стали одним із культурних символів французької столиці. Зараз це картонні прямокутники t+ з магнітною стрічкою на одному боці. Їх зазвичай продають у «карне» — книжечці по 10 штук. Зараз одна поїздка коштує 1,90 євро, а «карне» — 16,90 євро. 

Паперові квитки на одну поїздку поки що виводити з обігу не планують.

Серед причин відмови від паперових квитків у метрополітені називають те, що безконтактні способи оплати пришвидшують прохід пасажирів. Крім того, квитки часто розмагнічувалися, особливо якщо їх покласти поряд з монетами чи ключами: щороку таке ставалося з п’ятьма мільйонами квитків. Крім того, пасажири в середньому гублять один із десяти придбаних квитків.

Як зазначає TheMayor.EU, виведення папірців з обігу сповільнилося через вторгнення Росії в Україну та пов’язаний з цим дефіцит мікрочипів, необхідних для виготовлення безконтактних карток.

Підземка Нью-Йорка відмовилася від жетонів двадцять років тому, метрополітен Лондона — понад десять років тому. Метро Києва припинило продаж жетонів у 2019 році.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button