Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 281 днів. За цей час ми опублікували 23525 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Вадим Поздняков

На площі Слави у Києві невідомі знесли бронзове погруддя Олександра Пушкіна ХІХ століття, встановлене перед входом до Транспортного університету.

Про це повідомив харківський активіст Вадим Поздняков, який разом із членами організації «Сокіл» займався стихійним поваленням радянських пам’ятників ще з 2015 року.

На постаменті залишили напис «За “Бука”» — йдеться про Дениса Антіпова, викладача корейської мови в Університеті Шевченка, який загинув на фронті у травні.

Фото: Вадим Поздняков

Це був найстаріший пам’ятник Пушкіну в Києві. Його встановили 1899 року викладачі й учні Києво-Печерської гімназії до сторіччя народження російського поета. Вони зібрали гроші та замовили погруддя у Петербурзі. Бюст створив Роберт Бах, автор скульптурних портретів Тараса Шевченка.

Фото: Вікіпедія

Поздняков зазначає, що у Києві ще є вісім об’єктів на честь Пушкіна: пам’ятник на проспекті Перемоги, 40; пам’ятник на території гімназії № 153 імені Пушкіна, вулиця Чорновола, 37-А; пам’ятник на території Музею побуту Києва на Кудрявській, 9; меморіальна дошка на Грушевського, 14; бюст у вестибюлі станції метро «Університет»; бюст на фасаді будівлі на Костянтинівській, 16; бюст у приміщенні Бібліотеки Вернадського; зображення на арці галереї письменників перед входом до дитячої бібліотеки на Януша Корчака, 60.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button