Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: unsplash

Розслідування газети The New York Times додало нові свідчення про примусове переселення українських дітей до Росії. Лондонська кореспондентка газети NYT Емма Бубола, яка протягом кількох місяців відстежувала долі українських дітей у РФ, пише, що «за допомогою усиновлення Росія перетворює українських дітей на воєнну здобич».

Журналістка поспілкувалася з кількома переселеними дітьми з Маріуполя та інших міст на Донбасі, яких російська окупаційна влада примусово переселила в Росію, змушує приймати російське громадянство та передає на опіку, чи усиновлення у російські сім’ї.

Деякі з українських дітей розповіли журналістці, що їх вивозили силою, чи обманом, обіцяючи в Росії комфортне життя у нових родинах. «Ніхто мене не питав», – говорить у розмові з NYT 14-річна Аня, яка жила у дитячому будинку в Маріуполі. Аня втратила зв’язок зі своєю матір’ю в Україні і змогла його відновити лише за допомогою пошуків журналістки. Журналістка говорить, що хоча багато дітей походять з дитячих будинків, родичі або опікуни намагаються їх повернути.

Як пише видання, у Росії усиновлення українських дітей подається як патріотичний акт. Передача дітей у російські родини та вручення їм російських паспортів широко висвітлюється на російському телебаченні.

Українська влада заявляє, що не всі діти, яких російська влада вивезла у Росію, не мають батьків. Деякі їх втратили саме в результаті російських обстрілів, деякі були позбавлені батьківської опіки через те, що батьків заарештувала влада РФ. Українська влада наголошує, що масове переміщення дітей є потенційним військовим злочином, незалежно від того, чи діти були сиротами. Міністерство реінтеграції, що тісно співпрацює з Міжнародним кримінальним судом у питанні незаконного усиновлення росіянами викрадених українських дітей, днями заявило, що росіяни, які незаконно всиновили українських дітей, обов‘язково будуть покарані.

За даними уповноваженої президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’ї Герасимчук, примусово депортовано до РФ було 8 709 дітей. Згідно з липневим звітом Державного департаменту США, Російська влада допитала, затримала та примусово депортувала від 900 тисяч до 1,6 мільйона громадян України, у тому числі 260 тисяч дітей.

Читайте також: Чому сучасна Росія — фашистська держава, пояснює історик Тімоті Снайдер

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button