Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23423 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Kimi Albertson / Unsplash

Українські ресторани адаптуються до відключень електроенергії: скорочують меню, замінюють обладнання, купують генератори, повідомляє директорка аналітичного центру «Ресторани України» Ольга Насонова.

За її оцінками, останнім часом відвідуваність закладів зменшилася майже вдвічі.

Багато ресторанів суттєво скоротили меню, щоб продукти не псувались під час відключень. Намагаються готувати та продавати страви, щойно завозять свіжі продукти. Гості поступово звикають, що в меню є далеко не все. 

Мережа Pestocafe розробила спеціальне меню на період відключення: салати з гарбузом, з лососем, м’ясне та сирне антіпасті, пиріг з гарбузом, баскський чизкейк.

Страви готують довше через брак персоналу: через постійні затяжні тривоги людям важко потрапити на роботу, дехто просто боїться їхати. А коли не вистачає персоналу – все готується довше. Часом ресторан може взагалі не відкритися.

Власники купують дизельні генератори, кавоварки на керосині, міняють плити на індукційні. Хто не встиг оновити обладнання, пасе задніх.

Деякі заклади рятує наявність мангала на вулиці. Люди тягнуться до живого вогню та м’яса на грилі. Великий попит має навіть шаурма на мангалі.

Зали освітлюють свічками й це насправді стає перевагою. У такій атмосфері суттєво зростають продажі алкоголю, в деяких закладах навіть вдвічі. «В темряві люди більше п’ють, як відомо. Тому бари, особливо розташовані у підвальних приміщеннях, можуть виживати взагалі без світла», — зазначає Насонова.

Термінали не завжди працюють без електрики, тож більшість розрахунків — у готівці.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button